Românii care stau la bloc sunt surprinși atunci când se trezesc amendați pentru lucruri la care nu s-ar fi gândit să le facă ori să le facă altfel decât până acum. Dar traiul la comun implică și responsabilități, iar simpla necunoaștere a legislației nu constituie o scuză în fața organelor abilitate să sancționeze locatarii în anumite situații. Iar una dintre ele, deși ar părea firească, e neglijată de foarte mulți români de la bloc.
La bloc, românii se comporta, adesea, de parcă n-ar trăi, de fapt, la comun cu ceilalți locatari și consideră că n-a alte responsabilități decât cele legate de plata întreținerii și a altor cheltuieli comune. Dar zona învecinată blocului este la fel de importantă, ca și cea din interiorul imobilului.
Mai ales primăvara, dar și în celelalte anotimpuri, mulți locatari consideră că nu intră în sarcina lor să se ocupe de curățenia din fața ori spatele blocului. Și chiar dacă există și oameni care îngrijesc spațiile verzi adiacente imobilului în care stau, transformându-le în adevărate grădini, multora nu le pasă de mizeria ce domnește acolo, ba chiar contribuie la ea.
Vestea proastă pentru aceștia este că, de anul trecut, legea s-a schimbat, iar proprietarii de apartamente sunt obligați să participe la igienizarea spațiilor din jurul proprietăților, conform antena3.ro. Încă din 2022, legea este clară: locatarii au obligația să întrețină și să facă curăţenie în împrejurimile proprietăților.
Din păcate, oamenii sunt greu de urnit din obiceiurile lor, în plus, există și problema dificultății stabilirii limitelor de proprietate, după cum afirmă președinții de asociație.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Noi nu putem face decât să strângem de pe iarbă sau din grădină resturile sau gunoaiele. Unii locatari nu păstrează curățenia, își aruncă chiștoacele de țigări pe geam, aruncă hârtii pe geam, toată treaba pornește de la civilizația locatarului”, a declarat Eugen Berceanu, președintele unei asociații de proprietari, conform sursei citate.
Ce-i drept, în zonele noi rezidenţiale, proprietarii nu mai au grija curăţeniei din jurul blocului, existând firme care se ocupă de acest lucru.
„Evident că plătim pentru asta. Curăţenia merge undeva până la 80 de lei. Avem o echipă care se ocupă de asta, o firmă separată şi plata e mai mică, costurile sunt mai mici iarna, undeva pe la 10 lei şi vara undeva pe la 20 de lei”, a declarat Valentin Burdulea, reprezentant complex rezidenţial.
Trebuie știut, în schimb, că nerespectarea legii, în privința curățeniei din jurul blocurilor, poate aduce amenzi în cuantum de circa 40 de lei, ce pot fi date de polițiștii locali, dar și de reprezentanți ai primăriilor.