Toți românii care au card de sănătate trebuie să știe asta. Ce se întâmplă de la 1 octombrie

Cardul de sănătate devine obligatoriu de la 1 octombrie

Posesorii cardurilor de sănătate trebuie să știe că de la 1 octombrie se schimbă regulile în sistemul sanitar. Astfel, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat care sunt noile obligativități. Toți românii trebuie să știe acest lucru.

Cardul de sănătate, obligatoriu de la 1 octombrie

În perioada stării de urgență, obligativitatea validării cardului de sănătate a fost suspendată. Astfel, mulți pacienți au putut beneficia de servicii medicale în lipsa acestui document. Totuși, recent, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a făcut un anunț prin care cardul de sănătate va trebui să redevină obligatoriu.

Această modificare intră în vigoare începând cu 1 octombrie și se aplică pentru toate consultațiile fizice, la cabinetul medical. Așadar, de la începutul lunii octombrie pacienții vor trebui să valideze cardul de sănătate la fiecare vizită la medic. Totuși, de la această regulă sunt exceptate consultațiile la distanță.

“Reintroducem utilizarea cardului de sănătate în toate situaţiile în care pacientul se deplasează fizic la unitatea medicală pentru a primi servicii medicale, pentru a avea o evidenţă cât mai exactă şi a gestiona cât mai eficient fondurile din sistem. Consultaţiile la distanţă rămân o alternativă benefică atât pentru pacienţi, cât şi pentru medici, prin care se asigură accesul la tratamentele necesare fără a se expune riscurilor de infectare. Recomandăm în continuare pacienţilor programarea consultaţiilor, medicul fiind cel care decide modul în care va fi acordată consultaţia, la distanţă sau în cadrul unei vizite la cabinetul medical”, a declarat Adela Cojan, preşedintele CNAS, potrivit unui comunicat de presă.

Românii pot consulta medicul și în sistem online

Românii pot consulta medicul și în sistem online

Se prelungesc consultațiile online

În timp ce validarea cardului de sănătate reintră în normal, consultațiile la distanță se păstrează până la data de 31 decembrie. Această modalitate de a consulta medicul a fost aprobată prin hotărârea de Guvern nr. 162/2020. Ea prevede ca serviciile medicale oferite în sistem online să nu necesite validarea cardului de sănătate.

Totodată, medicii care consultă pacienți la distanță vor putea emite documente precum prescripții medicale, însă în format electronic sau prin mijloace electronice.

De asemenea, aceeași hotărâre de Guvern stabilește că anumite documente medicale vor avea valabilitatea prelungită până la finalul anului. Printre acestea se numără:

  • biletele de trimitere pentru specialităţi clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică şi de reabilitare
  • biletele de trimitere pentru specialităţi paraclinice
  • recomandările medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive – ce se depun/se transmit la casa de asigurări de sănătate
  • deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI