Toți românii abuzează de acest gest în trafic, dar se pot trezi cu o amendă usturătoare. Regula din Codul Rutier 2021

Ana Anitoiu 17.04.2021, 15:51
Toți românii abuzează de acest gest în trafic, dar se pot trezi cu o amendă usturătoare. Regula din Codul Rutier 2021

Toți românii abuzează în trafic de un gest aparent banal, fără să știe că acest lucru le-ar putea aduce o amendă usturătoare. Regula din Codul Rutier este clară și îi poate face pe șoferi buni de plată, chiar dacă nu au știut că au greșit.

Gestul pentru care mulți șoferi români ar putea primi amendă

În situațiile în care traficul este aglomerat sau oricând apar tensiuni între șoferi, unii dintre ei obișnuiesc să folosească în exces claxonul. Însă, avertizarea sonoră nu este la îndemâna conducătorilor auto ca să se admonesteze reciproc, iar acest lucru ar putea atrage o amendă considerabilă.

”Mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanță de cel puțin 25 de metri față de cei cărora li se adresează, pe o durată de timp care să asigure perceperea semnalului și fără să îi determine pe aceștia la manevre ce pot pune în pericol siguranța circulației”, scrie în regulament. În plus, șoferilor le este interzis să folosească în mod abuziv mijloacele de avertizare sonoră.

Toti romanii abuzeaza de acest gest in trafic, dar se pot trezi cu o amenda usturatoare. Regula din Codul Rutier 2021
Masini in trafic

Ce amendă poate fi dată pentru acest gest

Potrivit Codului rutier, nerespectarea regulilor de folosire a mijloacelor de avertizare sonoră de către șoferi se poate sancționa cu patru sau cinci puncte-amendă. Astfel, șoferii s-ar putea trezi nevoiți să plătească între aproximativ 600 și 700 de lei.

Cu această amendă pot fi sancționați, de exemplu, șoferii care claxonează mai mult decât este nevoie, imediat în spatele unei alte mașini. Nu se recomandă folosirea claxonului nici în timpul așteptării la semafor și nici la apariția unui animal pe șosea, deoarece acesta s-ar putea speria și ar putea provoca un incident grav. Avertizarea sonoră este considerată abuzivă și atunci când este făcută în timp ce traversează pietonii, când mașina din față are luminile de avarie acționate și caută un loc de parcare sau când o intersecție este blocată.

Amenzi pentru pietoni, în România

În curând, s-ar putea da amenzi pentru pietoni în România. Mai exact, pentru cei care se uită în telefonul mobil atunci când traversează strada, conform unui proiect de lege ce a fost publicat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Motivul pentru care s-ar putea aplica aceste sancțiuni în premieră în țară este faptul că aceștia provoacă tot mai multe accidente din cauză că nu sunt atenți la traversare. Dacă va trece propunerea, vor putea fi amendați toți cei prinși cu telefonul pe zebră – nu va conta dacă aceștia vor vorbi la telefon, vor scrie mesaje sau dacă vor asculta muzică ori vor accesa diferite aplicații de ghidare precum hărți. Toate aceste activități îi pot distrage, ceea ce poate duce la accidente.

”Distragerea atenției la nivel mental (cognitiv) este cel mai des întâlnită, întrucât, spre exemplu, o discuție telefonică poate fi palpitantă, astfel că atenția se canalizează către această activitate, pietonul mergând practic mecanic, fără a conștientiza locul efectiv de traversare. De asemenea, prin distragerea auditivă, pietonul nu mai percepe sunetele traficului rutier ori semnalele speciale de avertizare sonoră folosite de autovehiculele cu regim prioritar de circulație precum cele aparținând poliției ori serviciului de ambulanță”, arată proiectul publicat de MAI.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI