Toți clienții Digi trebuie să fie atenți la asta. Tentativa de fraudă care te vizează direct

Cristian Cojocaru 04.12.2020, 10:36
Toți clienții Digi trebuie să fie atenți la asta. Tentativa de fraudă care te vizează direct

Pandemia i-a făcut pe tot mai mulți comercianți să își mute afacerile în domeniul online. Acest lucru i-a făcut pe cei de rea-credință să își mute și ei activitatea în mediul virtual. Așadar, toți clienții Digi trebuie să fie atenți la asta.

Clienții Digi trebuie să fie atenți

Actualele măsuri impuse de către autorități au împins afaceriștii să își mute activitatea în mediul online. Acest lucru i-a făcut pe infractori să se reorienteze, așadar atacurile cibernetice sunt în creștere. Se preconizează că până în 2024, atacurile cibernetice vor crește cu 300%. Având în vedere recomandările dar și estimările speciliștilor din cybersecuritate, oamenii ar trebui să fie mai vigilenți atunci când își expun pe internet datele personale dar și ce pagini web accesează, daca acestea sunt unele securizate și către cine fac anumite plăți online.

Există nenumărate metode de phishing, prin care datele personale și informațiile cărților de credit pot fi preluate pentru a fi utilizate într-un mod fraudulos de către persoane cu rea-intenție. Așadar, clienții Digi trebuie să fie atenți pentru că anumiți atacatori găzduiesc astfel de pagini de phishing pentru a colecta datele personale și bancare. Experții CERT-RO (Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică) semnalează că astfel de pagini de phishing nu sunt canalele oficiale de comunicare ale companiilor respective.

Companiile cu reputație sunt folosite în aceste atacuri 
Companiile cu reputație sunt folosite în aceste atacuri

Companiile cu reputație sunt folosite în aceste atacuri

Atacurile constau în încercarea de a face utilizatorii să ofere date, mai ales financiare, sub pretextul unui concurs promoțional. În urma acestui concurs, victima poate câștiga un premiu atractiv cum ar fi un smarphone sau laptop.

„Astfel de tehnici de atac, în care a fost folosită identitatea vizuală a unor companii cu reputație din România, au fost documentate de echipa CERT-RO pe site încă de la începutul anului”, precizează CERT-RO.

Specialiștii recomandă să evitați accesarea unor astfel de link-uri precum și redistribuirea lor. Corectitudinea gramaticală poate fi un semn că acea pagină nu este cea reală și este un duplicat. Verificați înainte pe site-ul oficial dacă există promoții sau concursuri în desfășurare sau pe canalale oficiale de comunicare a acestor companii. Este necesar să aveți un program antivirus și să efectuați o scanare completă a dispozitivelor pentru a depista eventuala metodă de malware.

Cei care primesc numeroase email-uri nesolicitate după furnizarea datelor personale, se recomandă raportatea acestor e-mail-uri ca fiind SPAM. Atacul de tip phishing poate fi făcut și prin email, de asemenea se recomandă blocarea adreselor de expediere din partea cărora ați primit astfel de email-uri și ștergerea acestora. Se mai recomandă schimbarea parolelor atât periodic dar mai ales în momentul în care suspectați că atunci când ați introdus datele personale, pagina web nu era o pagină securizată. Folosiți autentificarea în doi pași acolo unde este posibil acest lucru și nu ezitați să anunțați banca dacă datele de la card v-au fost cerute la un moment dat pe una dintre astfel de pagini, potrivit profit.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe