Tot ce trebuie să ştii despre vaccinul Johnson & Johnson. Greaţă, durere de cap şi oboseală, printre reacţiile adverse

Ana Anitoiu 17.03.2021, 16:42
Tot ce trebuie să ştii despre vaccinul Johnson & Johnson. Greaţă, durere de cap şi oboseală, printre reacţiile adverse

Vaccinul Johnson & Johnson ce va ajunge în România diferă de cele trei ce au trecut deja granițele țării, de la Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca. Prospectul acestuia arată ce categorii de persoane nu ar trebui să primească serul, în cât timp de la administrarea dozei începe protecția față de COVID-19, precum și care sunt posibilele reacții adverse în afară durere de cap, oboseală și greață.

În cât timp oferă protecție față de coronavirus vaccinul Johnson & Johnson

Acest al patrulea tip de vaccin anti-COVID-19 ce va intra în România a fost creat de Janssen Pharmaceutica NV, una dintre companiile farmaceutice Janssen ale Johnson & Johnson. Comisia Europeană a acordat autorizaţie de introducere pe piaţă condiţionată (AIC). Serul se administrează într-o singură doză, la tineri aflați la vârsta majoratului și la persoane cu vârsta de peste 18 ani. Însă, există unele condiții.

Protecţia oferită de vaccinul Johnson & Johnson începe la aproximativ 14 zile după administrare. Totuși, conform prospectului, la fel ca în cazul oricărui alt vaccin, este posibil ca imunizarea cu acest ser să nu ofere protecţie tuturor.

Tot ce trebuie sa stii despre vaccinul Johnson & Johnson. Greata, durere de cap si oboseala, printre reactiile adverse
Un cadru medical pregatind un vaccin

Cine nu trebuie să se imunizeze cu vaccinul Johnson & Johnson

Unele categorii de persoane ar trebui să nu primească vaccinul Johnson & Johnson. Mai exact, imunizarea cu acest ser ar trebuie să fie amânată la cei cu boală acută febrilă severă sau cu infecţie acută. Pe de altă parte, existența unei infecţii minore şi/sau a febrei cu valori reduse nu reprezintă un motiv de amânare a vaccinării.

„În mod similar altor injecţii intramusculare, vaccinul trebuie administrat cu prudenţă persoanelor cărora li se administrează tratament anticoagulant sau celor cu trombocitopenie sau orice tulburare de coagulare (cum este hemofilia), întrucât în urma administrării intramusculare la aceste persoane pot să apară sângerări sau echimoze”, mai arată prospectul.

Ce reacții adverse poate provoca vaccinul Johnson & Johnson

Potrivit prospectului, după imunizarea cu vaccinul Johnson & Johnson este posibil să apară reacţii asociate cu anxietatea. Printre efectele adverse frecvente se numără durerea la locul injectării, durerea de cap, dureri musculare, greaţă și oboseală. În plus, au fost raportate evenimente de anafilaxie, motiv pentru care trebuie să fie întotdeauna disponibil un tratament medical şi o supraveghere potrivită în caz de reacţie de tip anafilactic. Este recomandată o monitorizare atentă timp de cel puțin un sfert de oră de la administrarea serului.

Mai mult, după administrarea vaccinului Johnson & Johnson sunt posibile reacţii asociate cu anxietatea, incluzând reacţii vasovagale (sincopă), hiperventilaţie sau reacţii asociate stresului, ca răspuns psihogen la administrarea injecţiei cu acul.

În cât timp pot să apară reacțiile adverse la vaccinul Johnson & Johnson

Pe cifre, potrivit unui studiu ce a fost făcut pentru vaccinul Johnson & Johnson, cea mai frecventă reacţie adversă locală raportată a fost durerea la nivelul locului de injectare (48,6%). În plus, cele mai frecvente reacţii adverse sistemice au fost cefalee (38,9%), oboseală (38,2%), mialgie (33,2%) şi greaţă (14,2%).

Totodată, a fost observată pirexia – adică temperatura corpului mai mare sau egală cu 38,0 de grade Celsius la 9% dintre participanţi. Cele mai multe reacții adverse au apărut în decurs de una sau două zile de la vaccinarea anti-COVID-19. Aceste efecte au avut intensitate uşoară până la moderată şi durată scurtă – între una și două zile.

Ce eficacitate are vaccinul Johnson & Johnson

Vaccinul Johnson & Johnson, ce funcționează în baza unui vector viral nereplicativ, are o eficacitate generală de 67%, spre deosebire de Pfizer BioNTech – 95%, Moderna – 94,1% și AstraZeneca – 60%. În protejarea oamenilor de cazurile severe de COVID-19, eficacitatea este de 85%.

Studiile clinice ce au fost făcute pentru vaccinul Johnson & Johnson au avut rezultate diferite, în funcție de continent. Mai exact, eficacitatea vaccinului anti-COVID-19 a variat de la 57% în Africa de Sud – unde a fost depistată una dintre cele mai noi mutații mai contagioase ale SARS-CoV-2, 66% în America Latină şi 72% în Statele Unite ale Americii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...