Tot ce trebuie să ştii despre centrul drive-thru de vaccinare din Bucureşti. Cu ce ser sunt imunizaţi românii aici

Andrei Cezar 29.04.2021, 18:36

Centrul de vaccinare drive-thru din Capitală a depășit așteptările. Oamenii au găsit de cuviință că este mult mai la îndemână să se imunizeze direct din mașină, decât să aștepte programerea făcută pe platformă, astfel că încă de la primele ore ale dimineții s-au prezentat în Piața Constituției. Coada de autovehicule se întindea pe sute de metri, iar oamenii au așteptat să le vină rândul în medie cam două ore. Încântat de organizarea centrului și de desfășurarea întregului proces a fost și președintele Klaus Iohannis, care i-a îndemnat pe români să meargă să se vaccineze.

Imunizarea din mașină, alternativa care poate salva campania de vaccinare

În centrul drive-thru, deschis în această dimineață la ora 08.00, în Piața Constituției din Capitală, se face imunizarea cu serul Pfizer. Centrul are 4 fluxuri de vaccinare, iar oamenii pot veni doar cu buletinul pentru a se imuniza, fără o programare prealabilă, așa cum se procedează în cazul platformei. Nu le rămâne decât să aștepte aproximativ două ore la coadă, iar ulterior pot pleca cu dovada imunizării. Procedura greoaie în cazul platformei de vaccinare i-a determinat pe mulți români să renunțe la programările online și să aleagă metoda de vaccinare din mașină.

Tânără: ”Am venit aici cu speranța că vom reveni cât mai repede la normalitate. Am programat-o pe platformă pe mama mea, dar când am văzut că durează atât de mult, am renunțat și am adus-o aici. Chiar dacă am așteptat două ore, nu mai contează. Este spre binele nostru, al tuturor.”

Melania, o altă tânără care a aștepta la rând de mai bine de două ore spune că motivul principal pentru care a ales să se vaccineze este pentru a putea să meargă cât mai curând în vacanță.

Melania, tânără vaccinată: ”Dacă în Germania se poate, la noi de ce să nu se poată? Am încercat să mă programez pe platformă, am stat o lună de zile în așteptare și nu am primit nici măcar un telefon de confirmare.”

Reporter: Rapelul îl vei face tot la drive-thru, sau prin programare pe platformă?

Melania: ”Dacă voi avea posibilitatea, clar că îl voi face la drive-thru. Dacă nu, o să încerc să mă programez ca să pot să îndeplinesc termenul.”

Potrivit medicilor care s-au ocupat de bunul mers al procesului de vaccinare din Piața Constituției, lucrurile au decurs foarte bine pe întreg parcursul zilei. Până la ora prânzului, spre exemplu, aproximativ 200 de persoane se vaccinaseră.

Până în acest moment, după patru ore, sunt vaccinați 185 de pacienți cu o medie cam de 50 de pacienți pe oră. Procedura este foarte simplă: în primă fază intră printr-un punct de recpție, apoi într-un triaj epidemiologic efectuat de medici, după aceea se efectuează vaccinarea propriu-zisă și apoi merg într-un spațiu destinat post-vaccinării unde medici și asistente îi supraveghează timp de 15 minute.”, a declarat pentru Impact.ro Mădălina Popovici, medic coordonator al centrului de vaccinare dirve-thru din Piața Constituției.

În cazul în care vreunei persoane i se face rău, la fața locului există și o ambulanță pregătită să transporte de urgență pacientul la spital, însă nu s-au înregistrat astfel de incidente până acum.

S-a deschis primul centru de vaccinare drive-thru din Bucuresti
S-a deschis primul centru de vaccinare drive-thru din Bucuresti

Klaus Iohannis, prezent și el la centrul drive-thru din Piața Constituției

Președintele României a făcut o vizită la orele prânzului la centrul de vaccinare din fața Palatului Parlamentului. Klaus Iohannis s-a arătat mulțumit de oraganizarea și desfășurarea întregului proces.

„De azi dimineață, bucureștenii vin să se vaccineze în număr mare. Acest tip de centru de vaccinare este un succes si vor apărea tot mai multe centre de acest tip. Este important de știut că la aceste centre se poate prezenta oricine dorește, inclusiv românii din diaspora care vor să se vaccineze.

Este extrem de important ca această campanie de vaccinare să prindă din ce în ce mai multă viteză, ceea ce se și întâmplă. Vaccinarea este singura cale de ieșire din pandemie. Suntem într-o nouă fază a campaniei de vaccinare, în care practic nu va mai fi nevoie de niciun fel de birocrație.

Sunt convins că și în București, și în țară, se vor organiza noi evenimente de vaccinare, maratoane sau centre drive-thru. Trebuie să înțelegem cu toții că este nevoie de această vaccinare”, a declarat președintele.

Centrul de vaccinare drive-thru din Piața Constituției va fi deschis zilnic, inclusiv în weekend-uri, între orele 08:00-20:00, până în data de 12 septembrie.

Urmăriți Impact.ro și pe