Statisticile spun că în unul dintre cele mai sărace județe din România sunt de șapte ori mai multe persoane nevoiașe decât în Timiș, de exemplu, dacă ne uităm după numarul celor care primesc alocatie pentru sustinerea familiei. Iată care este județul care conduce topul sărăciei din România.
O familie sau persoanele singure care au în întreţinere copii în vârstă de până la 18 ani și au venituri mai mici decât pragul stabilit de lege primesc, pe lângă alocaţia de stat pentru minori, şi o alocaţie pentru susţinerea familiei, în funcţie de numărul de copii pe care îi au.
După acest criteriu, județul Bacău conduce topul sărăciei din România, cu 7.942 de beneficiari ai alocației pentru susținerea familiei și este urmat de Suceava, unde în ultima lună din anul 2022 erau 7.705 de beneficiari ai acestui ajutor și de județul Iași. La sfârşitul anului trecut aici trăiau 7.044 de persoane care beneficiau de acest ajutor suplimentar, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).
În aceste condiții, Iaşiul are de aproape şapte ori mai mulţi beneficiari ai alocației pentru susținerea familiei decât are Timiş, cu 957 de beneficiari plătiţi în aceeaşi perioadă și de patru ori mai mulţi săraci decât are Clujul, cu 1.831 de beneficiari plătiţi în decembrie 2022, notează Ziarul de Iași.
Beneficiarii din judeţul Iaşi au primit o sumă medie de 190 de lei, cei din Bacău 185 de lei, în timp ce în Suceava suma medie plătită a fost 189 de lei. Cei mai puţini beneficiari ai acestui tip de alocaţie au fost în Bucureşti, unde ANPIS a făcut plata către 224 de beneficiari, care au primit o sumă medie de 196 de lei.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]În decembrie 2022, la nivel naţional, erau 132.030 de beneficiari ai acestui tip de ajutor social, iar suma medie primită a fost de 182 de lei. În septembrie 2022, alocațiile pentru susținerea familiei au fost dublate de Senat