Topul salariilor minime în Europa. Cum se situează țara noastră. Toții românii și-ar dori cel mai mic câștig din Luxemburg, 2.142 de euro.

Rădulescu Valentin 26.05.2020, 16:58
Topul salariilor minime în Europa. Cum se situează țara noastră. Toții românii și-ar dori cel mai mic câștig din Luxemburg, 2.142 de euro.

Salariile minime în România sunt o problemă pentru mulți cetățeni, dar există țari care o duc și mai rău ca noi. Dar dacă luăm în calcul veniturile medii din alte țări, putem să observăm o diferență mare de bani. De exemplu Luxemburg, acolo unde un venit minim este de 2.142 de euro.

Pe ce loc se află România în topul salariilor minime din Europa?

Potrivit datelor de pe Wikipedia, cele mai mici salarii minime din Europa se înregistrează în Moldova (263 de dolari net lunar), Albania (264 de dolari net) și Ucraina(303 dolari net). România se află însă în top șase al statelor europene cu 474 de dolari net lunar, după Bulgaria și Macedonia. România este în continuare una dintre țările cu cele mai ieftine costuri atunci când vorbim de forța de muncă din Europa. Salariul mediu al unui angajat român este de 474 de dolari net, adică 1.553 RON, potrivit analizelor de pe Wikipedia.

Cele mai marii salarii medii din Europa se înregistrează în Elveția, de 5.600 de dolari pe lună, respectiv 4.200 de euro, după care urmează Luxemburg, cu un salariu net de 4.230 de dolari, iar în cele din urmă vine Irlanda, cu un salariu de 4.028 de dolari pe lună. Analizele efectuate iau în calcul salariile medii brute și nete din statele Europene, calculate în monede naționale dar și în dolari. Datele pot viza deoarece sunt efectuate la o perioadă diferită de timp. De exemplu, pentru Monaco și San Marino nu există date în analiza de la Wikipedia.

hartă salarii minime
Hartă salarii minime

De ce este important salariul mediu?

Salariul mediu este unul dintre cei mai importanți indicatori, atunci când vorbim de economia unei țări. Salariile medii sunt luate în considerare mai ales de investitori, atunci când vor să deschidă facilități de producție sau centre de servicii pentru diferite țări. Salariul mediu pe economie are și o importanță majoră pentru calcularea pensiilor.

De la data de 1 ianuarie 2020, salariul minim pe economie a crescut la 2,230 de lei brut, de la 2,080 lei cât era anul trecut. Salariul minim pentru angajații care au absolvit studii superioare și care au un minimum de vechime în domeniul studiilor absolvite a rămas însă la 2.350 de lei, se arată în proiectul de Hotărâre de Guvern.