Topul rușinos în care tocmai a intrat România. Doar trei țări din UE sunt înaintea noastră

Stan Filon 17.11.2021, 17:15
Topul rușinos în care tocmai a intrat România. Doar trei țări din UE sunt înaintea noastră

România a intrat în topul rușinos al țărilor din Uniunea Europeană cu cea mai mare inflație! Doar trei țări sunt în fața noastră: Lituania, Estonia și Ungaria, urmate de România, cu 6,5% inflație, în luna octombrie, potrivit datelor Eurostat.

România a intrat în topul rușinos la nivel european privind rata de inflație

Inflația a crescut în toate cele 27 de state ale Uniunii Europene, în luna octombrie, ducând rata anuală a inflaţiei în spațiul comunitar la 4,4%, de la 3,6% în luna septembrie. Cum spuneam mai sus, ”campioanele” sunt Lituania (8,2%), Estonia (6,8%), Ungaria (6,6%) şi România (6,5%), arată datele publicate, miercuri, de Eurostat.

În comparație cu luna septembrie, rata anuală a inflaţiei a crescut cel mai mult în Belgia (1,8 puncte procentuale), Lituania (1,7 puncte procentuale), Spania (1,4 puncte procentuale) şi România (1,3 puncte procentuale, de la 5,2% până la 6,5%), scrie Agerpres.

Romania a intrat in topul rusinos la nivel european privind rata  inflatiei
Romania a intrat in topul rusinos la nivel european privind rata inflatiei

Banca Mondială vine cu vești proaste pentru zona euro

În toată zona euro, rata anuală a inflaţiei a crescut până la 4,1% în luna octombrie, de la 3,4% în septembrie. Pentru statele din zona euro, cel mai serios impact l-a creșterea prețurilor la energie, unde s-a înregistrat o creştere de 2,21 puncte procentuale, urmată de preţurile la servicii care au înregistrat o creştere de 0,86 puncte procentuale.

Inflaţia de bază (core inflation) în zona euro, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a crescut în fiecare lună cu 0,3% şi cu 2,1% în ritm anual.

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, vine cu vești proaste. Oficialul spune că perturbările persistente în lanţurile de aprovizionare şi creşterea costurilor energiei încetinesc avansul economiei zonei euro şi vor menţine inflaţia la un nivel ridicat o perioadă mai îndelungată decât s-a calculat.

La cât va ajunge inflația la finele anului în România

Institutul Naţional de Statistică (INS) din România menționa că rata anuală a inflaţiei a urcat la 7,9% în luna octombrie 2021, de la 6,3% în septembrie, deoarece mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 11,39%, mărfurile alimentare cu 5,25%, iar serviciile cu 3,96%.

Banca Naţională a României spune într-un raport privind rata inflației că rata anuală IPC este proiectată la valoarea de 7,5% în luna decembrie 2021 şi este prevăzută să se tempereze de-abia la finele anului viitor, la 5,9 %. Dar ce este, mai exact, inflația? Ei bine, inflația este un dezechilibrul major prezent în economia oricărei țări, reprezentat de o creștere generalizată a prețurilor și de scăderea simultană a puterii de cumpărare a monedei naționale.