Topul măștilor de protecție, făcut de Raed Arafat. Pe care nu trebuie să ne bazăm prea mult

Ioana Bucur 23.01.2021, 21:14
Topul măștilor de protecție, făcut de Raed Arafat. Pe care nu trebuie să ne bazăm prea mult

Masca din material textil, masca chirurgicală sau cea FFP2? Care este cea mai puțin eficientă, pe care nu ar trebui să ne bazăm prea mult? Topul măștilor de protecție, făcut de Raed Arafat.

Topul măștilor de protecție. Care sunt modelele ce oferă cea mai slabă protecție împotriva virusului SARS-CoV-2

Încă de la debutul pandemiei de Covid-19, oamenii au vrut să afle, de la specialiști, care ar fi topul măștilor de protecție. În prezent, autoritățile din Germania vorbesc despre înlocuirea celor făcute din material textil, reutilizabile, cu măștile chirurgicale. Întrebat despre dezbaterile din Germania, medicul Raed Arafat a dezvăluit că în România, în prezent, nu există o astfel de discuție.

„Știu aceste discuții, cel puțin din partea Germaniei, nu știu dacă sunt astfel de recomandări și din partea altor țări. Clar că aici se dorește o protecție maximă și o limitare maximă a răspândirii. Știm că o mască medicală, chirurgicală, protejează mai mult decât o mască de stofă și știm că o mască FFP2 protejează mai mult decât o mască chirurgicală, dar aici intervine problema costului și problema suportării costului de către cetățean – nu știu câți oameni vor putea să suporte achiziționarea unor măști FFP2, de exemplu, continuu, pe o perioadă de câteva luni”, a explicat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, la Digi24.

Topul măștilor de protecție. Ce model poartă Raed Arafat
Ce tip de mască poartă Raed Arafat. Foto: Inquam Photos / George Călin

Ce mască poartă Raed Arafat

Raed Arafat a spus că înainte de a se lua o astfel de decizie în România, trebuie analizate justificarea medicală și informațiile transmise de organizațiile specializate în acest domeniu. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a mai precizat că, în acest moment, în România, nu se pune problema stabilirii obligativității unui model de mască de protecție.

Ce mască poartă Raed Arafat? Chiar dacă unii dintre colegii săi poartă, zi de zi, măști FFP2, medicul a dezvăluit că el a optat pentru masca chirurgicală.

„Poate să fie opțiunea fiecăruia și știu că sunt unii, nu sunt singurul, sunt persoane care poartă aceste măști. Noi, având în vedere natura activității noastre și faptul că avem întâlniri cu multe persoane, deplasări etc., deci e decizia mea să port această mască pentru a mă proteja și protejez așa și celelalte persoane din jur. La mine, majoritatea colegilor poartă mască chirurgicală, medicală, și o parte mai mică poartă chiar măști FFP2, care sunt mai protective”, a adăugat Raed Arafat, pentru aceeași sursă.

Nu toată lumea poate avea prioritate

Șeful DSU a vorbit și despre campania națională de vaccinare anti-Covid 19. Raed Arafat a dezvăluit că în ciuda faptului că există un număr mare de români care vor să se vaccineze, cifra celor imunizați este „încă mică”. Potrivit acestuia, este posibil ca, până în luna septembrie, numărul românilor vaccinați să ajungă la 10 milioane.

„Nu are cum să fie toată lumea prioritară, pentru că atunci cu toţii suntem prioritari şi nu mai este nimeni prioritar. (…) Este vorba de cantităţi, e vorba de capacitate de vaccinare. Acum poate singura chestie care ne opreşte să avem mai mulţi vaccinaţi pe zi este numărul dozelor pe care le primim, ca şi în alte ţări, nu este numai România în această situaţie”, a declarat Raed Arafat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...