Topul inedit în care este inclusă şi România. De câte ori s-ar fi îmbătat românii în 2020

Ana Anitoiu / 27.01.2021, 11:48
Topul inedit în care este inclusă şi România. De câte ori s-ar fi îmbătat românii în 2020

România a fost inclusă într-un top inedit, referitor la consumul de alcool, și a fost plasată pe unul dintre primele locuri, alături de alte câteva țări. O agenție independentă de cercetare, ce își are sediul la Londra, a făcut un studiu prin care a dezvăluit de câte ori s-ar fi îmbătat, în medie, cetățenii câtorva zeci de state. O altă cercetare a arătat și care sunt preferințele românilor, atunci când vine vorba despre băuturile alcoolice.

De câte ori s-ar fi îmbătat românii în 2020

Potrivit agenției londoneze, Global Drug Survey (GDS), pe primul loc în topul țărilor ai căror cetățeni s-au îmbătat de cele mai multe ori, în anul 2020, s-au situat scoțienii, cu o medie de 33,8 de dăți. Pe podium au urmat englezii, cu 33,7, și australienii, cu 31,3. Această cercetare se bazează pe răspunsurile pe care le-au dat la chestionare peste 100.000 de oameni din lume, dintre care 66% au fost bărbați, iar 38% au absolvit cel puțin o facultate.

În acest clasament, România s-a situat pe locul 27. Conform studiului, românii s-ar fi îmbătat, în medie, de 14,1 ori pe parcursul anului trecut. Țara noastră a depășit în top state ca: Spania (14), Italia (11,7), Mexic (10), Portugalia (9,3) şi Columbia (6,5). Însă, a fost întrecută, de exemplu, de Polonia (16) și Ungaria (15,8). În plus, 15% dintre români nu s-ar fi îmbătat deloc în anul 2020. La acest capitol, portughezii au fost campioni, 54% dintre cei care au participat la cercetare declarând că n-au ajuns în stare de ebrietate, anul trecut.

Topul inedit in care este inclusa si Romania. De cate ori s-ar fi imbatat romanii in 2020
Pahare cu vin, ciocnite de un grup de oameni

România, în topul țărilor cu cei mai mulți consumatori de alcool

Totuși, un alt studiu a arătat că România se află pe locul cinci într-un top al țărilor cu cei mai mulți consumatori de alcool. Înaintea țării noastre se află Belarus, Republica Moldova, Lituania și Rusia. Compania de cercetare Reveal Marketing Research a stabilit și ce tipuri de băuturi alcoolice preferă să consume românii.

Astfel, conform cercetării, în România se consumă în special bere. Aproape o treime dintre cetățenii țării preferă acest tip de băutură alcoolică, mai ales că merge de minune alături de mici, cârnați și carne la grătar, indiferent de anotimp. Apoi, în topul preferințelor românilor urmează vinul – primul în preferințele femeilor din țară, după care cidrul și abia apoi băuturile spirtoase.

Un criteriu important după care românii își aleg băuturile alcoolice

Pentru 44% dintre români, principalul criteriu în funcție de care aleg ce băuturi alcoolice consumă este prețul. Aceștia alocă în medie 15 lei pe săptămână pentru tărie. Însă, în ciuda faptului că România este renumită pentru palincă și țuică, tăria este consumată de puțini cetățeni, iar cei care o consumă au, în general, peste 45 de ani.

De asemenea, acest studiu a arătat că aproape 20% dintre români își pregătesc băuturile alcoolice acasă, cu un sentiment de mândrie, iar un procent similar o primesc de la rude sau de la prieteni care se îndeletnicesc cu așa ceva sau cumpără ca să le ofere cadou. De altfel, un avantaj în acest sens este faptul că legislația nu impune accize alcoolului produs pentru consumul propriu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI