Topul celor mai urâte clădiri din lume. Cum arătau în urmă cu mai bine de 10 ani

Ioana Bucur 24.09.2022, 17:30

Cine ar fi crezut că în cele mai frumoase orașe, locuri care atrag turiști din toate colțurile planetei de zeci de ani, putem da de construcții pe care am vrea să le uităm cât mai repede? Nominalizările au fost făcute, voturile au fost numărate, iar ceea ce s-a obținut este topul celor mai urâte clădiri din lume. Cum arătau cele care au prins primele poziții în clasament în urmă cu mai bine de zece ani.

Topul celor mai urâte clădiri din lume

Dacă ne uităm pe blogurile sau conturile de pe diferite platforme de social media dedicate călătoriilor, suntem fermecați pe imaginile spectaculoase. Orașe superbe, parcuri îngrijite, construcții ce îți taie respirația. Puțini ar bănui că în topul celor mai urâte clădiri din lume am putea găsi puncte de atracție din cele mai cunoscute orașe, precum Paris, Praga, Rio de Janeiro sau Melbourne – locuri cunoscute tocmai pentru arhitectura deosebită.

Clasamentul a fost realizat în 2009 de editorii și cititorii publicației Virtual Tourist, care au făcut mai multe nominalizări.

„Multe dintre clădirile din acest clasament nu emană nici măcar căldura unui cub de gheaţă, iar altele par neterminate”, susţine managerul general al site-ului, Giampiero Ambrosi.

Acestea sunt cele 10 „opere arhitecturale” care au strâns cele mai multe voturi:

1. Teatrul Morris A. Mechanic din Baltimore

Cu toate că are o istorie impresionantă, pe scândurile scenei pășind artiști de renume precum Katherine Hepburn sau George C. Scott, clădirea a fost lăsată în paragină, spre nemulțumirea localnicilor.

2. Turnul TV Zizkov din Praga

Pe locul doi se află Turnul de Televiziune Zizkov din Praga. Clădirea a fost împodobită cu mai multe statui în formă de bebeluși cățărători, „opera” aparținând artistului David Cerny.

3. Clădirea Parlamentului din Wellington, Noua Zeelandă

Aripa executivă a clădirii Parlamentului din Noua Zeelandă din Wellington este numită „Stupul” datorită formei sale.

Topul celor mai urate cladiri din lume. Cum aratau in urma cu mai bine de 10 ani

4. Centrul Pompidou din Paris

5. Federation Square din Melbourne

6. Sediul Petrobas din Rio de Janeiro, Brazilia

7. Clădirea Markel din Richmond

8. Muzeul Regal din Ontario, Canada

9. Biblioteca Națională din Kosovo

Biblioteca Națională din Kosovo, acoperită cu o plasă uriașă cu model de fagure, a fost de asemenea inclusă în topul celor mai urâte clădiri din lume. Mulți presupun că este încă acoperită cu schele, însă designul bizar este produsul final.

10. Hotelul Ryugyong din Coreea de Nord

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...