Anul 2021 s-a dovedit a fi unul incredibil de dificil pentru companiile aeriene din toată lumea, din cauza pandemiei în curs. Restricțiile anti-Covid au dus la scăderea zborurilor, iar asta s-a văzut și în profitul marilor companii aviatice. Chiar și acum, la doi ani de la apariția virusului nemilos, există încă mult mai puține zboruri și pasageri.
Coronavirusul a continuat să domine discuțiile despre siguranța aeriană, ceea ce a dus la unele schimbări semnificative în lista anuală a celor mai sigure companii aeriene din lume de pe AirlineRatings.com, un site web de evaluare a siguranței aeriene.
Anul acesta, Air New Zealand s-a clasat pe primul loc în topul celor mai sigure companii aeriene din lume. Clasamentul a luat în considerare transportatori de pe tot globul, măsurând factori precum numărul de accidente și incidente grave, vârsta aeronavelor, precum și procoalele Covid și inovația operațională.
Compania aeriană din Noua Zeelandă se situează în capul listei „datorită numărului scăzut de incidente, inovațiilor de pilotaj, pregătirii piloților și vârstei foarte scăzute a flotei”, potrivit Geoffrey Thomas, redactor-șef al site-ului cu sediul în Australia, notează CNN.
Etihad Airways s-a clasat pe locul doi, în timp ce Qatar Airways s-a clasat pe locul al treilea, Singapore Airlines și TAP Portugal obținând locurile al patrulea, respectiv al cincilea. Lipsește vizibil din primele cinci Qantas, care a deținut titlul de cea mai sigură companie aeriană din lume între 2014 și 2017, precum și din 2019 până în 2021 (nu a putut fi găsit niciun câștigător clar în 2018). Compania australiană ocupă, de data aceasta, locul al șaptelea din cauza unei „ușoare creșteri a incidentelor asociate cu vârsta flotei”.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]În octombrie 2021, un Boeing Qantas care călătorea din orașul australian Perth către Adelaide (Australia de Vest) a fost deturnat din cauza lipsei de combustibil, iar evenimentul a fost clasificat drept „incident grav”.
„Ultimii doi ani au fost extrem de dificili pentru companiile aeriene, cu Covid-19 care a redus călătoriile.”, a explicat Thomas. „Air New Zealand este lider acum”, a completat Geoffrey Thomas.
Compania Air New Zealand a primit, de asemenea, laude pentru că a fost lider mondial în ceea ce privește progresele în domeniul siguranței operaționale, în ultimele patru decenii. Diversele sale inițiative includ faptul că a devenit recent una dintre primele companii aeriene din lume care a testat utilizarea tehnologiei Assaia Apron AI, pentru a-și îmbunătăți timpul de rotație a aeronavelor.
„Air New Zealand a excelat la siguranță, fără să piardă niciodată din vedere cel mai mic detaliu, în timp ce se îngrijește de echipajele sale de zbor care au lucrat sub un stres semnificativ”, a spus Thomas pentru CNN Travel.
În unele ocazii, AirlineRatings a ales să-și numească pur și simplu câștigătorul, înainte de a enumera în ordine alfabetică restul companiilor aeriene de top. Însă, site-ul web a clasificat recent fiecare dintre primele 20 de companii aeriene în ordine numerică, dezvăluind o mișcare semnificativă de la an la an.
Spre exemplu, Emirates a ocupat locul cinci pe lista din 2021, dar compania aeriană din Emiratele Arabe Unite a fost listată pe locul 20 în acest an, în timp ce Southwest Airlines a fost clasată pe locul 13 în 2021, dar nu este inclusă în noul top pentru 2022.
AirlineRatings.com a dezvăluit, de asemenea, o listă cu cele mai sigure companii aeriene cu buget redus, care sunt listate în ordine alfabetică.
Cele mai sigure 10 companii aeriene low-cost sunt: Allegiant Air, easyJet, Frontier Airlines, Jetstar Group, Jetblue, Ryanair, Vietjet Air, Volaris, Westjet și Wizz Air.
1. Air New Zealand
2. Etihad Airways
3. Qatar Airways
4. Singapore Airlines
5. TAP Air Portugal
6. SAS
7. Qantas
8. Alaska Airlines
9. EVA Air
10. Virgin Australia/Virgin Atlantic
11. Cathay Pacific Airways
12. Hawaiian Airlines
13. American Airlines
14. Lufthansa
15. Finnair
16. KLM
17. British Airways
18. Delta Air Lines
19. United Airlines
20. Emirates.