Topul celor mai bune zece orașe din lume în 2020 în care să trăiești. Șase sunt din Europa

Beatrice Dumitru 09.08.2022, 15:58
Topul celor mai bune zece orașe din lume în 2020 în care să trăiești. Șase sunt din Europa

Raportul anual publicat de The Economist Intelligence Unit (EIU) a arătat care sunt cele mai bune orașe din lume în 2020 în care să trăiești. Primul loc este deținut de o capitală europeană care a mai ocupat această poziție de trei ori în ultimii cinci ani.

Șase orașe europene, în Top 10

Anul acesta, primele zece orașe sunt și cele care au reușit „să revină la normal” cu mai puține restricții anti-COVID-19. Pandemia a aruncat o umbră asupra clasamentului global al EIU în ultimii doi ani, cu blocaje și măsuri de distanțare socială care afectează toți indicatorii raportului. Primele zece poziții ale clasamentului au fost dominate de orașe vest-europene, care ocupă jumătate dintre cele de pe listă.

Pentru a treia oară în ultimii cinci ani, Viena a ocupat primul loc în Global Liveability Index, iar podiumul a fost completat de Copenhaga (Danemarca) și de Zurich (Elveția) și Calgary (Canada). Pe lângă acest oraș, Canada mai este reprezentată în top și de Vancouver (locul 5) și Toronto (locul 7), notează Euronews.

Topul celor mai bune zece orașe din lume în 2020 în care să trăiești. Șase sunt din Europa
Copenhaga ocupă poziția a doua a topului. Sursa foto: Unsplash

Ce loc ocupă capitala Franței

Orașul elvețian, Geneva, ocupă locul șase în top, urmat de Frankfurt (Germania) pe șapte și Amsterdam (Olanda) care și-a asigurat poziția a noua. Osaka (Japonia) și Melbourne (Australia) au împărțit locul al zecelea al clasamentului, în timp ce capitala Franţei, Paris, a ocupat locul 19, cu 23 de locuri mai sus decât anul trecut, în timp ce capitala belgiană Bruxelles a ocupat locul 24, imediat după Montreal (Canada).

Orașele care dominau clasamentul înainte de pandemie și-au recâștigat locurile. Viena, care a ajuns până pe locul 12 în top în 2021, a revenit pe primul loc, poziția pe care a ocupat-o și în 2018 și 2019.

Conceptul de locuit evaluează ce orașe din lume oferă cele mai bune condiții de viață. Raportul cuantifică provocările care ar putea fi prezentate unui individ în orice locație dată și apoi compară rezultatele. Fiecărui oraș i se atribuie o evaluare pentru confort relativ pentru peste 30 de factori din cinci categorii generale: stabilitate, sănătate, cultură și mediu, educație și infrastructură.

Ultimele orașe din clasament

Viena, de exemplu, a obținut un scor aproape perfect cu 99,1 (din 100) în indicele său final: 100 pentru stabilitate, 100 pentru sănătate, 96,3 pentru cultură și mediu, 100 pentru educație și 100 pentru infrastructură.

În ceea ce privește partea de jos a clasamentului, Damasc din Siria (172), Lagos din Nigeria (171) și Tripoli din Libia (170) ocupă ultimele locuri.

EIU a avertizat că, deși pandemia trece, o nouă amenințare la adresa traiului a apărut odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia, în luna februarie a acestui an. În acest context, Kievul, capitala Ucrainei nu a fost înclusă în top, în timp ce Moscova și Sankt Petersburg au coborât pe locurile 15 și 13 în clasament. Alte orașe afectate de război, cum ar fi Budapesta și Varșovia, și-au văzut scorurile de stabilitate în scădere.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...