Top cele mai bune licee din România 2022, în funcție de ultima medie de admitere

Stan Filon 23.06.2022, 16:21
Top cele mai bune licee din România 2022, în funcție de ultima medie de admitere

Iată cum arată top cele mai bune licee din România 2022, în funcție de ultima medie de admitere! Evaluarea Națională 2022 s-a încheiat, iar primele rezultate au fost făcute publice. Urmează contestațiile, după care absolvenții de clasa a VIII-a vor trece din nou prin emoții, cele aduse de intrarea la liceul dorit. Anul acesta, au fost 299 de medii de 10 la nivel național, iar elevii urmează să afle în curând dacă vor intra sau nu la liceul mult visat.

Top cele mai bune licee din România 2022

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că peste 80 % dintre absolvenții clasei a VIII-a au obținut note peste 5 la Evaluarea Națională 2022. Cei mai fericiți sunt însă elevii care au reușit să obțină media 10 la acest examen. Aceștia au mai scăpat de o grijă. Au cele mai mari șanse să intre la orice liceu doresc.

Ceilalți vor avea emoții, până se vor vedea la liceul dorit. Dar când încep în 2022 înscrierile la liceu? Ei bine, elevii și părinții vor completa, potrivit calendarului admiterii la liceu 2022, fișele de opțiuni pentru înscrierea la liceu în perioada 4-11 iulie, urmând ca repartizarea computerizată să aibă loc pe 14 iulie.

Asa arata topul celor mai bune licee din Romania 2022
Asa arata topul celor mai bune licee din Romania 2022

Top cele mai bune licee din România 2022, în funcție de oraș

Cele mai bune licee din București 2022

În București, topul celor mai bune licee este dominat de câteva, unde toți elevii vor să ajungă, însă foarte puțini reușesc, deoarece mediile de la Evaluarea Națională și notele finale trebuie să fie foarte mari. Spre exemplu, la Colegiul Național Sfântul Sava se dă cea mai mare bătălie, de ani de zile. Aici ajung cei mai buni elevi din București, deoarece ultima medie de admitere la liceu a fost anul trecut de 9, 84. Vorbim despre profilul matematică-informatică bilingv engleză.

Colegiul Național Gheorghe Lazăr se situează pe locul 2 în topul celor mai bune licee din București. Aici, cea mai mică medie de admitere la matematică-informatică a fost de 9,79, anul trecut. Podiumul este completat de Colegiul Spiru Haret, unde ultima medie de intrare la profilul menționat a fost 9,62, în timp ce la Colegiul Național George Coșbuc s-a intrat cu minimum 9,55 la același profil.

Cele mai bune licee din Cluj-Napoca 2022

Anul trecut, în județul Cluj au fost acordate 12 medii de 10 la Evaluarea Națională. Cei mai buni elevi din județ au ales, așa cum era de așteptat, cele mai bune licee.

5 elevi au ales Liceul Avram Iancu, 5 au ales Colegiul Emil Racoviță, iar ceilalți doi elevi au ales unul Liceul de Informatica Tiberiu Popoviciu și Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu.

Cele mai bune licee din Constanța

În 2021, trei licee din Constanța au intrat în top 100 cele mai bune licee din țară. Vorbim despre Colegiul Mircea cel Bătrân, Liceul Teoretic Ovidius și Liceul Teoretic Traian.

În ceea ce privește mediile de admitere, în cinci licee s-a intrat cu medii peste 9.00. Cea mai mare medie de admitere la liceu a fost la Mircea cel Bătrân– 9,79, care a fost urmat de Ovidius – 9,60, Traian – 9,45, Mihai Eminescu – 9,22 și Decebal – 9,01.

Cele mai bune licee din Prahova

Iată care sunt și cele mai bune licee din județul Prahova: Colegiul Național Mihai Viteazu rămâne în topul preferințelor pentru absolvenții clasei a VIII-a, însă puțini au șansă să ajungă aici, deoarece ultima medie de admitere de anul trecut a fost de 9, 66, la profilul Matematică-informatică (bilingv engleză).

Acesta este urmat de Colegiul Național Nicolae Grigorescu din Câmpina, unde ultima medie de admitere a fost de 9,18. Podiumul este completat de Colegiul Național Luca Caragiale, unde cel mai dorit a fost profilul matematică-informatică bilincv engleză, unde s-a intrat cu media de 9,13.

Cele mai bune licee din Iași

Și în Iași se găsesc licee foarte bune. Iată care este topul acestora, în funcție de media de admitere de anul trecut. Pe primul loc regăsim Colegiul Naţional unde anul trecut s-a intrat cu media 9,350.

Cu aceeași medie s-a intrat însă și la Colegiul Racoviţă, chiar la egalitate. La Colegiul „Negruzzi“ s-a intrat cu 9,160, iar la Liceul Moisil ultima medie de admitere a fost 8,688.

Cum se calculează media de admitere la liceu 2022

Iată cum se calculează media de admitere la liceu! Media de admitere la liceu se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Aceasta poate fi calculată după formula următoare: MA= 0,2 × ABS+ 0,8 × EN, unde: MA  reprezintă media de admitere, ABS reprezintă media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, iar EN reprezintă media generală obţinută la Evaluarea Naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a.

Urmăriți Impact.ro și pe