Tocană de ardei pentru la iarnă. Nu trebuie să lipsească din cămară

Ana Anitoiu 22.10.2021, 15:04
Tocană de ardei pentru la iarnă. Nu trebuie să lipsească din cămară

În fiecare casă ar trebui să existe o debara în care să se găsească și borcane cu tocană de ardei pentru la iarnă. Preparatul este delicios și necesită doar șase ingrediente ieftine ce se găsesc în orice magazin alimentar.

Tocană de ardei pentru la iarnă. Ingrediente

  • 2 kilograme de ceapă
  • 4 kilograme de ardei capia
  • 2 kilograme de roșii
  • 500 mililitri de ulei
  • Sare și piper după gust
Tocana de ardei pentru la iarna. Nu trebuie sa lipseasca din camara
Ardei capia si rosii

Tocană de ardei pentru la iarnă. Mod de preparare

Mai întâi se spală bine roșiile și se pasează cu ajutorul unui blender. Apoi, se spală și se curăță ceapa, după care se taie fideluță. Se repetă aceiași pași și cu ardeii, care se taie fâșii.

După aceea, se încinge uleiul într-o tigaie mare. Se pune ceapa cu o lingură de sare peste ea și se lasă să se călească timp de două-trei minute, până când devine sticloasă, nu maronie.

Se toarnă peste ceapă roșiile pasate și se lasă la fiert la foc mediu până când zeama scade și începe să se formeze un sos. Apoi vine rândul ardeiului tăiat fâșii. Se lasă la gătit până când se înmoaie. Atenție! Timpul de gătire depinde de cantitatea de mâncare gătită, precum și de cât de multă apă conțin ardeii, conform lecturisiarome.ro.

În final, când ardeii sunt înmuiați, iar zeama a scăzut suficient de mult, se pune tocana fierbinte în borcanele sterilizate. Se închid bine borcanele cu capace, se acoperă cu pături sau prosoape groase, astfel încât să se răcească lent. Ulterior pot fi puse în cămară. Acestea trebuie să fie păstrate într-un loc răcoros și întunecat.

Tocana de ardei este un deliciu în zilele de iarnă sau de toamnă, când poate fi servită ca aperitiv pe pâine prăjită sau normală sau ca garnitură lângă friptura preferată la cuptor ori pur și simplu ca gustare.

Deși poate fi consumată în perioada postului, această rețetă tradițională poate fi pusă inclusiv pe masa de Crăciun sau de Revelion și s-ar putea să fie și pe gustul celor mici. Vezi AICI o rețetă de pâine cu dovleac pe care ar putea fi servită tocana de ardei!

Pentru cei care preferă mai degrabă să-și pună în cămară borcane de zacuscă, dar țin și la aroma ardeilor, este recomandată o altă rețetă, ce conține un secret. Vezi AICI rețeta de zacuscă de vinete cu ardei copți! Gustul este extraordinar, autentic, iar preparatul poate fi servit în perioadele de post, cu tipul de pâine preferat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...