Toate româncele pun acest ingredient în prăjituri fără să ştie cât e de toxic. Specialiştii trag un semnal de alarmă

Iancu Andreea, Anca Manolica 19.01.2022, 20:57
Toate româncele pun acest ingredient în prăjituri fără să ştie cât e de toxic. Specialiştii trag un semnal de alarmă

Majoritatea gospodinelor adaugă în rețeta de prăjituri un ingredient despre care puțini știu că este toxic. Deși mulți se bucură de aroma sa, care conferă un gust aparte preparatelor dulci, doar câțiva cunosc faptul că el ascunde unele substanțe nerecomandate a fi consumate. Iată ce ar trebui să nu mai adaugi de acum încolo în prăjiturile de casă.

Care este ingredientul toxic pe care româncele îl pun în prăjituri

Niciun desert nu reușește să se compare cu cele pe care le pregătim în casă. Mult mai savuroase decât orice alte prăjituri, acestea pot conține un ingredient toxic, la care nimeni nu s-ar fi așteptat. Considerate condimente care adaugă o aromă specială preparatelor, coaja de portocală și cea de lămâie sunt nelipsite în multe prăjituri ale româncelor. Totuși, specialiștii au ajuns la concluzia că aceste ingrediente nu ar trebui incluse în nicio rețetă.

În general, lămâile, portocalele și orice alte citrice parcurg un drum lung până când ajung la raft, spre a fi cumpărate. Pentru ca aceste fructe să nu se strice în tot timpul acesta, există unele tehnici de conservare. Unii producători aleg să le injecteze coaja cu unele substanțe. Aceste substanțe nu sunt neapărat nocive pentru fructe în sine, totuși, ele pot avea efecte asupra consumatorilor. Deși multe gospodine s-au obișnuit să apeleze la coajă rasă de lămâie și portocală pentru a da o aromă deosebită prăjiturilor, specialiștii susțin că acest obicei trebuie să fie eliminat.

Care este ingredientul toxic pe care româncele îl pun în prăjituri
Motivul pentru care nu trebuie să mai folosești coaja de lămâie sau portocală în preparate

Ce substanțe periculoase conține coaja de portocală sau lămâie

O echipă de cercetători de la Universitatea din Wageningen – Olanda, în colaborare cu mai mulți profesori din cadrul Universității Dunărea de Jos – Galați, au ajuns la concluzia că există o serie de substanțe periculoase în coaja citricelor, astfel că acest ingredient nu ar trebui inclus în rețetele clasice de prăjituri. Printre aceste substanțe nocive descoperite de către cercetători se numără:

  • E 230 Difenilfenol. Acesta reprezintă un conservant artificial, un pesticid care nu permite ca mucegaiul să se dezvolte pe coaja fructelor.
  • E 231 Ortofenilfenol. Substanța, regăsită adesea pe coaja citricelor, este, de asemenea, un conservant.
  • E 233 Tiabendazol este un fungicid folosit pentru suprafața fructelor. Doza maximă admisă prin lege este de 0,1 mg/kg corp.

Potrivit specialiștilor, aceste substanțe, menite să prevină stricarea fructelor, pot reprezenta un pericol dacă sunt înghițite. Dacă îți dorești să eviți adăugarea de coajă de lămâie sau portocală în rețetele preferate de prăjituri, poți încerca să incluzi printre ingrediente extractul pur de portocală. Acesta păstrează aroma de citrice, dar nu conține substanțe toxice.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...