Toate infectările noi cu virusul covid sunt cu tulpina Delta. Se anunţă chiar şi 2.500 de pacienți la ATI

Iancu Andreea 25.09.2021, 10:41
Toate infectările noi cu virusul covid sunt cu tulpina Delta. Se anunţă chiar şi 2.500 de pacienți la ATI

Situația epidemiologică din România devine pe zi ce trece tot mai îngrijorătoare. După ce în urmă cu o zi, Grupul de Comunicare Strategică raporta 7.116 cazuri noi de infectare și 145 de decese, cel mai mare număr de victime din ultimele cinci luni, în România, autoritățile au instituit o serie de măsuri restrictive în localitățile unde rata de incidență a depășit limita de 3 la mie. Este încercarea de a împiedica răspândirea virusului, care a acaparat țara noastră. Potrivit unui raport recent al INSP, toate infectările noi sunt cu tulpina Delta, iar acest fapt nu face decât să alarmeze și mai mult populația. Această variantă este mult mai contagioasă decât cele precedente astfel că se pune o presiune și mai mare asupra sistemului medical, unii specialiști considerând că vom ajunge chiar și la 2.500 de pacienți la ATI.

Infectările cu virusul covid sunt cu tulpina Delta. Aceasta este mult mai contagioasă și se extinde cu rapiditate în comunitate

Evoluția pandemiei este afectată în întreaga lume de această nouă mutație a virusului SARS-CoV-2, infectările recente fiind cu tulpina Delta. Conform unei declarații a medicului Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, toate secvențierile din ultimele două săptămâni arată că persoanele care s-au îmbolnăvit de Covid-19 au fost cu varianta Delta. Medicul a oferit însă și un scenariu cumplit.

În ultimele două săptămâni, singurul tip de tulpină identificat prin secvenţiere este numai tulpina Delta, deci este încă o dovadă a faptului că se transmite accelerat şi la nivel comunitar, a afirmat Adriana Pistol într-o conferinţă de presă.

Infectările noi cu virusul de Covid sunt cu tulpina Delta
Infectările noi cu virusul de Covid sunt cu tulpina Delta

Sunt așteptate chiar și 2.500 de cazuri la terapie intensivă

Dat fiind faptul că este mult mai contagioasă decât precedentele, tulpina Delta se propagă mult mai repede, astfel că mulți bolnavi ajung să se infecteze. Acesta este și motivul pentru care mulți susțin că purtarea măștii de protecție și în alte zone sau spații decât cele aglomerate sau publice și închise ar trebui reluată.

Din punct de vedere epidemiologic, mie mi se pare o măsură care ar trebui reluată, a susţinut Pistol.

Totodată, conform unei estimări în ceea ce privește cazurile severe de boală, specialiștii susțin că la finalul lunii octombrie ne-am putea confrunta cu un scenariu îngrozitor, cu 2.000-2.500 de pacienți la terapie intensivă. Deocamdată, cea mai recentă raportare arată că sunt 1.116 pacienți internați la ATI, dintre care 16 sunt minori.

Avem şi o estimare vizavi de severitatea cazurilor severe. Era în jur de vreo 2.000 – 2.500 de cazuri maxim, cazuri de terapie intensivă, sfârşit de octombrie. Acesta ar fi scenariul cel mai rău. De noi depinde ca aceste lucruri să nu se întâmple, a explicat directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.