Toate clădirile noi vor fi obligate să aibă asta pe acoperiş. E o directivă la nivel european

Stan Filon 17.05.2022, 14:44
Toate clădirile noi vor fi obligate să aibă asta pe acoperiş. E o directivă la nivel european

Schimbări majore pentru toți cei care doresc să-și construiască o casă nouă! Directiva este una europeană și are în vedere limitarea dependenței de Rusia. Așa vor liderii europeni să încheie cât mai repede contractele de furnizare de gaz și energie cu Rusia, însă acest demers va fi unul destul de dificil, care va avea nevoie de o perioadă foarte lungă. Vedeți mai jos ce vor fi obligați să facă cei care își construiesc case, inclusiv în România.

Toate clădirile noi din UE vor fi obligate să aibă asta pe acoperiş

Comisia Europeană are în vedere accelerarea dezvoltării energiilor regenerabile şi înlocuirii gazelor şi petrolului rusesc. În acest sens, liderii europeni vor ca toate clădirile din Uniunea Europeană să fie prevăzute cu panouri fotovoltaice, care să producă energie verde.

Executivul comunitar și-a propus ca jumătate din energia UE să provină din surse regenerabile în 2030, mai mult decât dublu faţă de nivelul actual. Acest lucru vine cu un cost enorm, de sute de miliarde de euro, însă ar fi compensate de economii anuale de 84 de miliarde de euro generate de reducerea importurilor de combustibili fosili, susţine un plan al Bruxelles-ului denumit „RepowerEU” şi consultat de Financial Times.

Toate cladirile noi din UE vor fi obligate sa aiba asta pe acoperis
Toate cladirile noi din UE vor fi obligate sa aiba asta pe acoperis

UE vrea cât mai multă energie regenerabilă

Una din propuneri este „introducerea obligativităţii de a avea panouri solare pe acoperişul tuturor noilor clădiri şi al tuturor clădirilor existente cu performanţe energetice clasa D şi peste”.

Inițial, Uniunea Europeană își propusese reducerea emisiilor de carbon cu 55% până în 2030 comparativ cu nivelul lor din 1990. Războiul din Ucraina a făcut Bruxelles-ul să urgenteze procedurile și să încerce s obțină independența energetică mult mai repede. Se cunoaște faptul că Rusia asigură 40% din necesarul de gaze al blocului comunitar şi 20% din livrările de petrol.

Documentul RepowerEU, care este posibil să sufere modificări înainte de a fi publicat miercuri, susţine că energiile regenerabile sunt cea mai bună modalitate pentru a lupta cu schimbările climatice şi a atinge independenţa energetică, împreună cu importurile de gaze lichefiate şi hidrogenul generat din electricitate regenerabilă. Liderii europeni spun că facturile vor crește pentru toți europenii.

„Costurile mai mari cu combustibilul şi efortul suplimentar de a reduce consumul de gaze vor majora costurile pentru sistemul energetic cu aproape 10% până la 1.721 miliarde de euro pe an, în medie, în deceniul 2021-2030”, se precizează în documentul Comisiei citat de Financial Times.

Parcuri eoliene cu aprobare rapidă

Comisia Europeană vrea să schimbe cumva legislația și în ceea ce privește construcția de noi parcuri eoliene și fotovoltaice, astfel încât standardele de mediu să fie mai relaxate, iar aprobările să de obțină rapid.

„Statele membre ar trebui să pună la punct scheme naţionale de susţinere pentru a asigura introducerea pe scară largă a panourilor solare pe clădiri. Acolo unde este cazul, acest efort ar trebui combinat cu renovarea acoperişurilor şi introducerea de soluţii de stocare a energiei şi pompe de căldură. De asemenea, statele membre ar trebui să mobilizeze instalarea de echipamente solare pe toate clădirile publice care sunt adecvate pentru acestea, de la clădiri administrative şi până la şcoli”, se precizează în documentul care ar urma să fie publicat miercuri de Comisia Europeană.

Pentru multe dintre aceste propuneri, Comisia Europeană are nevoie de aprobările guvernelor naționale și ale parlamentului European, așa că demersul ar putea să mai dureze ceva timp până să fie pus în desfășurare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...