Titi Aur spune că doar educația ne va ajuta să nu mai fim „campioni” la numărul de morți pe șosele. „Oricât ne-am da cu fundul de pământ pe acest subiect, nu vom schimba starea de lucru decât atunci vom începe să credem în educație și în acest domeniu!” EXCLUSIV
Fostul multiplu campion national la raliuri, Titi Aur, are o explicație foarte simplă pe tema creșterii constante a valorilor polițelor privind Răspunderea Civilă Auto (RCA). El avertizează că, din capul locului, explicația sa nu va fi pe placul multora dintre semenii săi.
„De fiecare dată când am fost întrebat ce părere am pe tema asta, am susținut un singur punct de vedere, pe-al meu! După mine, oricât ne-am da cu fundul de pământ pe acest subiect, nu vom schimba starea de lucru decât atunci vom începe să credem în educație și în acest domeniu!”, afirmă el direct pentru IMPACT.RO.
Proprietar al celei mai renumite școli de conducere defensivă din România, Titi Aur, e de părere că și în acest caz suntem extrem de tributari educației.
„Suntem în continuare țara europeană cu cel mai mare număr de morți și de răniți, indiferent de criteriul în baza căror construim aceste statistici. Și motivul principal nu e faptul că nu avem un număr suficient de mare de kilometri de autostradă. Nici pomeneală! România figurează în statisticile Uniunii Europene cu un mort la 60 de kilometri de șosele naționale sau 20 de kilometri de autostrăzi. Franța are tot un mort în statistici, dar la 90 de kilometri de autostradă. O diferență de peste patru ori mai mare!”, indică cel care la vârsta sa, de 59 de ani, a văzut multe pe șoselele patriei.
Titi Aur atrage încă o dată atenția că România e singura țară europeană unde după obținerea carnetului de șofer, nimeni nu-l mai întreabă nimic pe cel în cauză.
„În orice meserie, și trebuie să admitem că și șofatul e una, există anual o examinare acolo, indiferent de mică, o fișă de protecția muncii. Ce faci și cum trebuie să faci când ești strungar, pompier, ambulanțier sau mai știu eu ce? Dar pe șoferi nu-i mai întreabă nimeni, nimic. Autoritățile țării, dar și mulți dintre noi, consideră că experiența vine învățând, lucru care e și nu e așa, și că nu mai e nevoie de niciun fel de examinări. Las la o parte faptul că școlile de șoferi au rămas azi la nivelul anilor ’80, deși tehnologia mașinilor e cu totul alta”, adaugă același Titi Aur.
El spune că dacă educația, inclusiv pe acest domeniu, nu începe încă de pe băncile școlii, vom continua „să îndoim tablele mașinilor personale sau pe ale altora și, din păcate, să avem sânge pe șosele”.
„Nu strigând la Guvern că sunt prea mare valorile RCA, ci conducând mai bine! Așa vom reuși să schimbăm lucrurile. Dacă eu, cel care urc la volan și îndoi cu Dacia mea Logan o aripă de Mercedes sau de Ferrari, ea va trebui reparată. Iar prețul ei e astăzi aproape același, fie că ne aflăm în România, Germania, Spania sau Franța. Ca atare, RCA-ul trebuie să acopere paguba mea, fiindcă eu am reușit să îndoi tablele mașinii mele sau pe a altora. Și fiindcă cei mai mulți dintre noi alergăm după valorile cele mai mici ale asigurării, se naște mereu această situație, ciudată pentru unii, strigătoare la cer pentru alții, de nu a avea de unde să acoperim valoarea pagubelor. Dacă facem multe pagube, va trebui să plătim mai mult. E simplu, e o chestiune matematică!”, arată fostul pilot de raliuri.