EXCLUSIV

Titi Aur, despre inițiativa de a înlocui agenții de poliție cu examinatori civili la examenul auto: „Școlile de șoferi trebuie schimbate din temelii. Ele se află azi la nivelul anilor `70” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 05.10.2022, 17:32
Titi Aur, despre inițiativa de a înlocui agenții de poliție cu examinatori civili la examenul auto: „Școlile de șoferi trebuie schimbate din temelii. Ele se află azi la nivelul anilor `70” EXCLUSIV

Titi Aur, fostul campion național de raliuri și expert în siguranță rutieră și conducere defensivă, salută recenta inițiativă parlamentară prin care examenul de obținere a permisului auto ar putea fi dat și cu examinatori autorizați, nu doar cu ofițeri și agenți de poliție. El e însă de părere că societatea românească se confruntă în această chestiune cu o „mare problemă”.

Titi Aur ne surprinde din nou

„Oamenii, societatea românească în ansamblul ei, trebuie să perceapă cât mai repede că avem o mare problemă, printre multe altele. Dar una dintre acestea, arzătoare aș spune, este cea din chestiunea rutieră. Ne-am obișnuit prea mult cu accidentele foarte grave, cu sângele care se scurge pe străzi! Înregistrăm știrile pe această temă și atât! Nu facem nimic ca să schimbăm lucrurile! Nici Guvernul, nici presa, nici populația”, afirmă Titi Aur pentru impact.ro.

El afirmă că încearcă să schimbe mentalitatea Guvernului în această chestiune încă de pe vremea lui Călin Popescu Tăriceanu, dar niciun Executiv nu a găsit până astăzi nici banii și nici aplecarea necesare pentru a rezolva situația.

„Am să vă dau un exemplu chiar din această vară despre cum merg lucrurile la noi. Ministerul de Interne a găsit niște resurse financiare și a derulat în ultimele luni o campanie publicitară despre regula celor două secunde. Pe scurt, regula aceasta, a celor două secunde, se aplică în mai toate țările civilizate de decenii bune, pentru conducătorii auto. Ea spune că omul are nevoie de circa două secunde pentru a reacționa și a apăsa frâna în cazul în care sesizează apariția unei probleme, atunci când conduce.

Ei bine, în timp ce Ministerul de Interne a avut această inițiativă salutară, cei de la Ministerul Transporturilor nici nu vor să audă de ea. Ca atare, regula celor două secunde a fost respinsă și nu va intra în regulamentele după care se pregătesc cursanții Școlilor de șoferi de sub egida acestui din urmă minister. Cum e posibil ca unii să spună da, iar alții ba?”, precizează Titi Aur, cunoscut pentru implicarea sa în dezvoltarea conducerii defensive la volan.

Titi Aur
Titi Aur încearcă de mai bine de 15 ani să schimbe ceva în mentalitatea românilor față de meseria de a șofa

„Trebuie pornit de la educație”

În opinia sa, Executivul trebuie să pornească cât mai repede un plan de măsuri la nivel national, în această chestiune:

„Trebuie pornit de la educație. Cei mici trebuie să se întoarcă la regulilele elementare de circulație. De unde să le cunoască, dacă nimeni nu le spune? Nici învățătorii, nici părinții lor! Școlile de șoferi trebuie schimbate din temelii. Ele se află azi la nivelul anilor `70. Înveți să pornești mașina de pe loc, să semnalizezi când faci o depășire și gata, te trezești că ai carnet! Inclusiv cei care conduc de zece, 20 sau chiar 30 de ani trebuie să continue să învețe. Așa este în orice meserie! Înveți cam toată viața!”.

Titi Aur mai atrage atenția asupra unui aspect.

„Privitor la această ultimă inițiativă, pe care personal o salut, trebuie să ne raportăm la ea cu neutralitate. Fiindcă dacă în locul agenților de poliție vor veni niște civili, cu experiență, dar care vor pleca cu mentalitatea că „într-un an îmi fac vilă”, adică imită modelul unora care și azi aplică acest principiu și acordă carnetul de șofer chiar și unui analfabet sau unuia care e evident că nu stăpânește încă cum trebuie șofatul, atunci nu am schimbat nimic.

Dimpotrivă, ne adâncim în mocirlă. Va fi ca și cum am arunca un pahar de apă curată într-o baltă murdară de pe stradă!”, mai spune același Titi Aur.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe