Timișorenii nu vor mai avea voie să hrănească porumbeii sau pisicile pe stradă. Proiectul de lege pregătit de USR-PLUS

Cristian Cojocaru, George Capoeanu 18.04.2021, 15:04
Timișorenii nu vor mai avea voie să hrănească porumbeii sau pisicile pe stradă. Proiectul de lege pregătit de USR-PLUS

În ultima propunere a consilierilor locali USR PLUS, timișorenii nu vor mai putea să hrănească porumbeii sau animalele pe stradă. Dacă cetățenii nu se vor conforma acestei noi reguli, atunci vor risca plata unei amenzi.

Timișorenii nu vor mai putea să hrănească porumbeii

Proiectul legislativ propune interzicerea hrănirii în spațiul public a animalelor și a păsărilor. Încălcarea acestei legi va atrage sancțiunea contravențională de până la 200 de lei. Consilierii locali Rodica Militaru și Răzvan Stana, ambii membri USR-PLUS, sunt cei care au pus la cale acest proiect. Cei doi au explicat în cadrul unei conferințe logica proiectului care a stârnit nemulțumirea localnicilor.

„Dorim să găsim un echilibru pentru ca toţi cetăţenii să se simtă confortabil în oraş. Una este să hrăneşti ocazional un animal pe stradă, inclusiv porumbei, şi altceva este să goleşti sacul cu pâine pe stradă. Când mergi să hrăneşti sistematic cinci animale pe un teren, pe o stradă, acesta este un abuz care poate crea probleme cetăţenilor, există mizerie şi agresivitate (din partea animalelor, n.r.). Nimeni nu va amenda un copilaş care va hrăni cu o mână de grăunţe porumbei, dar altceva este să mergi cu sacul”, a declarat consilierul local Răzvan Stana, medic veterinar, citat de Agerpres.

Totodată, medicul a mai adăugat că astfel de măsuri sunt luate în mai multe mari orașe europene dintre care Budapesta, Paris, Veneția, Londra, Viena sau Helsinki. Scopul acestei măsuri este de a proteja clădirile și monumentele de patrimoniu UNESCO, fiind grav afectate de excrementele acide ale porumbeilor.

Nou proiect legislativ in Timisoara
Nou proiect legislativ in Timisoara

Numărul porumbeilor a crescut necontrolat

Consilierul a afirmat că numărul porumbeilor a crescut într-un mod necontrolat, iar acest lucru se bazează pe faptul că cetățenii le dau de mâncare.

„Vorbim şi despre daune pe care le creează monumentelor. Porumbeii nu vor muri de foame dacă nu le dau oamenii hrană. În mod cert, ei îşi vor găsi locuri în care să se hrănească”, a spus Răzvan Stana.

Rodica Militaru a venit la rândul ei cu o explicație cu privire la acest proiect. Aceasta argumentează că porumbeii ajută la răspândirea bolilor printre oameni.

„Să știți că sunt columbofili, oameni specializați în creșterea porumbeilor, care nu recomandă hrănirea de către oameni, pentru că duce la creșterea numărului de porumbei și duce la răspândirea bolilor în rândul oamenilor. (…) Acum 60 și ceva de ani, tata mi-a făcut poze hrănind porumbeii, doar că erau mult mai puțini atunci. Ei oricum nu vor muri de foame. Acești porumbei, cu excrementele lor, distrug fațadele clădirilor, distrug statuile, s-au renovat multe clădiri, frumos, în centru. Cum vor fi până în 2023?

Ideea nu este de a muri de foame, pentru că oricum nu vor muri de foame, ideea este să găsim un echilibru în dezvoltarea exponențială a populației de porumbei. (…) Nu se pune problema de a nu fi hrăniți acești porumbei, ei au surse de hrană într-un oraș ca Timișoara. (…) Ei nu vor fi tot aici. Dacă nu va fi sursă constantă de hrană în centru sau pâine aruncată, pâinea care este foarte nesănătoasă pentru nutriția porumbeilor, ei se vor răspândi în parcuri. Este o lege a naturii, se vor duce să caute hrană, nu vor sta cu zilele să vină cineva în Piața Operei să le arunce grăunțe „, a spus Rodica Militaru, citată de tion.ro.  ,

Actuala propunere se află în stadiul de discuție și urmează a fi organizată o dezbatere publică.

„Dacă spun asta, iar o să mă înjure”
Urmăriți Impact.ro și pe