Timișoara, sufocată de rampe ilegale de gunoi. De la curățenia de primăvară la debarasarea de deșeuri, mult prea costisitoare

Diana Timișoreanu 22.04.2021, 17:27

Timișoara, sufocată de rampe ilegale de gunoi.  Saltele, covoare, scaune rupte, moloz, diverse ambalaje de mari dimensiuni, cam acestea sunt lucrurile pe care locuitorii din multe cartiere ale Timișoarei au ocazia să le “admire”, de la fereastră sau când ies pe stradă. Și asta pentru că orașul a fost împânzit de rampe ilegale de gunoi unde, mai ales la adăpostul întunericului, lumea aruncă deșeurile de mari dimensiuni, care nu pot fi puse la pubelă.

Timișoara, sufocată de rampe ilegale de gunoi

Reprezentanții primăriei sunt disperați, desființarea și salubrizarea rampelor respective costă instituția milioane de lei. Pe de altă parte, mulți timișoreni se plâng că, pur și simplu, nu au cum să scape de obiectele de mobilier inutile, de deșeurile vegetale sau provenite din construcții.

Totul a început când, sub fosta administrație a primarului Nicolae Robu, s-a renunțat la așa numitele curățenii de primăvară și de toamnă. Până atunci, oamenii erau obișnuiți să scoată în stradă, la bordură, obiectele de uz casnic de mari dimensiuni, iar mașinile societății de salubrizare treceau, după un program anunțat din timp, și le adunau. Iar oamenii scăpau de grija lor fără să fie nevoiți să le abandoneze în locuri nepermise.

Erau și atunci scăpări, pentru că nu se ridicau, conform regulamentului, electrocasnice sau moloz și, cu toate acestea, se mai găseau persoane care scoteau în stradă și astfel de deșeuri. În 2019 însă, aceste campanii au fost desființate. După care primarul a avut o scurtă perioadă în care părea că s-a răzgândit.

Eu insist să avem din nou o campanie de curățenie de primăvară și una de toamna. Eu i-am dat tema city managerului să discute cu cei de la ADID și Retim pe acest subiect și să găsim o modalitate. Nu cred că suntem pregătiți. Pentru a nu mai ajunge la o luptă continuă cu cetățenii care scot în stradă canapele, mobilier și tot felul de alte lucruri, este potrivit să mergem pe aceste campanii. Ce spun ceilalți? În țările civilizate dai un telefon și spui că ai de predat gunoi casnic mare. Vine mașina operatorului, ridică gunoiul și plătești în funcție de volumul predat. Asta vor să facă și ADID, Retim. Ar fi foarte frumos să se întâmple așa. Mi ar plăcea, dar ce văd pe teren ma determina să cer să mai facem campanii de primăvară și toamnă. Eram împotrivă, am făcut o supraestimare. Am crezut că lumea este mai civilizată decât e de fapt, declara Nicolae Robu în primăvara lui 2019.

Timisoara, sufocata de rampe ilegale de gunoi
Timisoara, sufocata de rampe ilegale de gunoi

„Cu banii cheltuiți pentru curățarea rampelor clandestine, am putea construi câteva creșe”

Nu a fost însă să fie așa și s-a ajuns la soluția funcționării a patru centre de colectare, situate la marginea orașului, unde oamenii pot duce deșeurile voluminoase. Doar că, de multe ori, asta îi costă mai mult decât cumpărarea unui obiect nou de mobilier.

Am cumpărat salteaua asta. Am dar 100 de lei pe ea, la reducere, de unde am gasit mai ieftin, că din pensie nu am bani. Vreau să o duc pe aia veche, nu să o arunc în pe te miri unde, să respect legea. Știți cât îmi cere unul cu mașină de transport să mi-o ducă la punctul de colectare, cu tot cu căratul pe scări? 150 de lei. Deci mai scump să scap de aia veche decât dau pe cea nouă, se plânge A.G., din Timișoara.

Am pătuțul vechi de la copil. Nu mai am loc de el în casă, e spațiu mic. Ce fac, că nu am bani să dau să mi-l ducă cu mașina. Cică și trebuie făcut bucăți înainte. Păi mă apuc eu femeie singură cu trei copii în grijă să sparg patul cu toporul și să-l duc cu spinarea?, este comentariul altei femei.

În plus, la centrele de colectare, chiar dacă primirea deșeurilor se face în mod gratuit, sunt anumite cantități care nu pot fi depășite. Predarea se face cu prezentarea unui act de identitate, așa încât compania de salubrizare să poată urmări dacă o persoană nu depășește cantitatea pe care are voie să o predea. Doar că mulți nu au timp să meargă cu mașina de transport marfă în punctele de colectare, iar șoferii unor astfel de autoutilitare, stiind că, din cauza cantităților mari pe care le transportă, ar trebui să lase o parte din câștig pentru plata predării deșeurilor, le abandonează de câmp sau terenuri virane din oraș. Lângă ele se aruncă alte gunoaie și așa apar, mai mereu, rampe ilegale de gunoi.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a declarat că problema rampelor clandestine de gunoi este una cât se poate de serioasă și pentru bugetul local. El a dat și un exemplu: în șase săptămâni, doar din cartierul Kuncz, au fost ridicate 700 de tone de deșeuri, ceea ce a costat primăria 300.000 de lei. În opinia lui Fritz, problema este una mai largă, nu privește doar persoanele fizice, ci în mod special cele juridice, astfel că a dispus și măsuri în această direcție.

Am mai spus că anul 2021 trebuie să fie anul curățeniei. Vorbim de curățenie în interiorul instituției, dar și de curățenie în oraș. O problemă mare sunt rampele clandestine de gunoi care sunt nu doar că sunt un pericol pentru timișoreni, dar ne costă și milioane de lei pe an. Cu banii pe care îi cheltuim pentru curățarea rampelor clandestine, am putea construi câteva creșe, un mic stadion, am putea să facem lucruri mult mai de folos timișorenilor, a declarat Fritz.

Urmăriți Impact.ro și pe