Timișoara, Capitală Europeană în 2023. Cine a dat vestea cea mare și cum va influența acest lucru țara noastră

Ioana Bucur 18.12.2020, 19:10
Timișoara, Capitală Europeană în 2023. Cine a dat vestea cea mare și cum va influența acest lucru țara noastră

Decizia a fost luată, în urmă cu puțin timp. Timișoara, Capitală Europeană în 2023! Cine a dat vestea cea mare și cum va influența acest lucru țara noastră

Timișoara, Capitală Europeană în 2023. Câteva zile ne despart de votul decisiv

Ministerul Culturii a anunțat, vineri, 18 decembrie 2020, că Parlamentul European a votat acordul provizoriu încheiat cu Consiliul Uniunii Europene cu privire la propunerea Comisiei Europene de a aduce o serie de schimbări în derularea viitoarelor Capitale Europene ale Culturii. Unul dintre orașele vizate de propunerea legislativă este și Timișoara. Astfel, am putea avea Timișoara, Capitală Europeană în 2023. Votul final din Consiliul UE urmează să se finalizeze pe 22 decembrie 2020, moment ce va marca sfârșitul procesului legislativ.

Restricțiile impuse de autoritățile din toate țările membre UE, în contextul pandemiei de coronavirus, au făcut ca pregătirile din toate țările ce ar fi trebuit să găzduiască inițiativa culturală în anul 2021 să nu se mai poată face în condiții optime. Aspectele legate de finanţare, noile norme de siguranţă, la care se adaugă restricţiile de călătorie din toată lumea şi, implicit, diminuarea activităţilor turistice au fost câteva dintre cauzele ce au condus la această decizie.

Cine a anunțat inițiativa Timișoara, Capitală Europeană în 2023

„Viitorul proiectului Timişoara Capitala Europeană a Culturii este la câteva zile distanţă. Este un proiect important pe care l-am tratat cu toată responsabilitatea. Ieri a avut loc votul în Parlamentul European şi aşteptăm decizia finală a Consiliului UE pentru a putea confirma că anul 2023 va fi anul în care România, împreună cu alte 2 state membre, vor sărbători prin cultură. A fost un parcurs care a durat mai bine de 6 luni dar care am convingerea că va aduce o mai bună implementare a acţiunii europene”, a transmis vineri Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.

Timisoara, Capitala Europeana in 2023. Cine a dat vestea cea mare
Votul final din Consiliul UE urmează să se finalizeze pe 22 decembrie 2020

Ce spunea ministrul Culturii despre Timișoara, Capitală Europeană a Culturii, în luna noiembrie

La începutul lunii noiembrie a acestui an, Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu declara, la Timișoara, că în proiectul Capitală Europeană a Culturii „au fost multe blocaje”, din cauza diferenţelor de viziune ale Consiliului Judeţean Timiş, Primăriei Timişoara şi Ministerului Culturii, dar că aceste diferenţe vor dispărea, având în vedere că CJ şi primăria au alte conduceri acum, după alegerile locale. Întrebat dacă orașul ar fi fost pregătit pentru a primi titltul, dacă nu ar fi fost pandemia de Covid-19, ministrul a răspuns:

„Dacă mă întrebaţi dacă Timişoara este pregătită, nu”, a declarat ministrul, potrivit News.ro.

Cum a apărut programul „Capitală Europeană a Culturii”

Apărută, întâia oară, în anul 1985, inițiativa „Capitală Europeană a Culturii” a ajuns, în prezent, una dintre cele mai prestigioase inițiative culturale de pe teritoriul Europei. Orașele ce primesc acest titlu sunt alese pe baza unui program cultural ce trebuie să aibă o dimensiune europeană accentuată, să stimuleze participarea și implicarea activă a locuitorilor, comunităților și părților interesante din oraş şi să contribuie la dezvoltarea pe termen lung a oraşului şi a regiunii înconjurătoare.

Mai mult, primirea titlului de „Capitală Europeană a Culturii” reprezintă și o șansă uriasî de a-și schimba imaginea, de a câștiga popularitate, de a promova turismul sustenabil și de a-și reconfigura planul de dezvoltare, prin cultură. Orașele declarate Capitală Europeană a Culturii vor beneficia de câștiguri  termen lung nu doar din punct de vedere cultural, ci şi din punct de vedere socio-economic atât pentru oraş, cât şi pentru regiune.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI