Țigările mentolate dispar din România. Care e motivul invocat

Redacția IMPACT 23.02.2020, 14:53
Țigările mentolate dispar din România. Care e motivul invocat

Măsurile impuse de Directiva Europeană a Tutunului prevăd ca țigările mentolate vor trebui să dispară din România, de la începutul acestei veri. Din ce motiv se întâmplă acest lucru?

De ce vor dispărea țigările mentolate din România

Începând cu data de 20 mai 2020, țigările mentolate nu se vor mai comercializa în România, potrivit unei măsuri inițiate de Directiva Europeană a Tutunului, transpusă şi în legislaţia din România, notează Adevarul.

Cei mai mari jucători din industria de tutun de la nivel local vor fi nevoiți să se asigure că după data respectivă, nu se vor mai comercializa țigări mentolate. Potrivit experților în domeniu, motivul pentru care țigările cu mentol vor fi retrase de pe piață este că mentolul reprezintă o substanță care în urma arderii se transformă într-o substanță cancerigenă. Mai mult, specialistul Ministerululu Sănătății la Comisia Europeană se temea și susținea, încă din 2016 că țigările mentolate favorizează debutul fumatului, fapt ce ar provoca o răspândire mai mare a cancerului.

„Prin arderea produsului din tutun, mentolul se transformă în substanţe cancerigene. Ţigările cu arome şi în special ţigările mentolate favorizează debutul fumatului. Pentru că primele ţigări nu sunt prea gustoase, nu miros prea bine şi de aceea mulţi debutanţi renunţă la a mai fuma”, a spus Dr. Magdalena Ciobanu, expert al MS la Comisia Europeană.

Cei care îndrăgesc această aromă o vor mai putea regăsi, încă, în produsele care încălzesc tutunul şi în ţigaretele electronice. Cei care îndrăgesc această aromă o vor mai putea regăsi, încă, în produsele care încălzesc tutunul şi în ţigaretele electronice. Pentru acestea din urmă există seturi diferite de măsuri de reglementare întucât acestea funcționează diferit.

Potrivit unui studiu realizat de compania de profil British American Tobacco, în România există aproximativ 500.000 de fumători care preferă mentolul ca aromă în țigaretele lor.

„Trebuie să le oferim celor 500.000 de fumători români care consumă mentol o alternativă viabilă pentru a evita migrația lor către piață neagră”, susțin reprezentanții companiei.

 

Surse foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmăriți Impact.ro și pe