Tichetele de masă s-au majorat, însă este de necrezut cu cât. Oamenii au crezut că nu văd bine

Iancu Andreea 24.10.2020, 09:57
Tichetele de masă s-au majorat, însă este de necrezut cu cât. Oamenii au crezut că nu văd bine

Românii au avut parte de o surpriză în privința tichetelor de masă. Începând cu luna octombrie, bonurile de masă au fost majorate, iar posesorii lor vor putea astfel să se bucure de o sumă puțin mai mare pentru a achiziționa hrană. Iată la ce valoare au ajuns tichetele de masă în România.

Ce valoarea vor avea tichetele de masă după o nouă majorare

Dacă în urmă cu câțiva ani tichetele de masă reprezentau o sumă mult prea mică pentru a asigura un meniu complet pentru un angajat, iată că noile reglementări au adus valoarea bonurilor de masă mai aproape de nevoile cumpărătorilor. Două acte normative, publicate vineri în Monitorul Oficial, arată că tichetele de masă au fost majorate.

Astfel, prin Ordinul Ministerului Muncii 1.452/2020, care stabilește cuantumul maxim al unui tichet de masă pentru semestrul II al anului 2020, și Ordinul Ministerului Muncii 1.352/2020, care stabilește suma care se acordă lunar sub formă de tichet de creșă în același semestru, reglementează noile valori.

Până acum, tichetul de masă valora 20 de lei, în timp ce tichetul de creșă era reprezentat de suma de 470 de lei. Totuși, începând cu luna octombrie, tichetele de masă vor crește. În mod spectaculos, majorarea este una extrem de mică. Doar 0,01 lei se adaugă sumei deja existente, tichetele de masă ajungând să valoreze 20,01 lei. Pe de altă parte, tichetul de creșă rămână la suma de 470 de lei, potrivit stirileprotv.ro.

Tichetele de masă se regăsesc și sub forma unui card cu bonuri de masă electronice
Tichetele de masă se regăsesc și sub forma unui card cu bonuri de masă electronice

Valoarea tichetelor de masă din România, mai mică decât în țările europene

Ambele tipuri de tichete, atât cele de masă, cât și cele de creșă, au fost majorate ultima oară în aprilie 2020. Pe atunci, valoarea unui tichet de masă creștea de la 15,18 lei la 20 de lei, în timp ce tichetul de creșă era majorat de la 460 de lei la 470 de lei.

Chiar și așa, România se află printre țările cu cele mai mici valori pentru tichetele de masă. În general, în țările din Europa, tichetele de masă sunt cuprinse între șase și 11 euro. Astfel, cetățenii se pot folosi de aceste sume pentru a-și procura meniul zilnic.

La noi în țară, valoarea nominală stabilită prin lege, a tichetelor este una maximă. Astfel, ea este opțională pentru angajator, acesta având posibilitatea de a alege să ofere pe tichetul de masă o valoare maximă sau una mai mică. Cu ajutorul acestor tichete de masă, angajații primesc practic o alocație individuală pentru hrană. Bonurile de masă pot fi folosite numai pentru achitarea mesei sau achiziția de produse alimentare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...