Tiberiu Ceia, cântărețul celebrei melodii „Frumoasă-i vecina noastră”, a murit. Avea 82 de ani

Mihnea Tălău 29.03.2023, 23:19
Tiberiu Ceia, cântărețul celebrei melodii „Frumoasă-i vecina noastră”, a murit. Avea 82 de ani

Cunoscutul cântăreț de muzică populară Tiberiu Ceia, cel mai de seamă reprezentant al Banatului, a încetat miercuri din viață, la vârsta de 82 de ani. Artistul s-a născut pe data de 16 iulie 1940 în Timişoara.

Doliu în lumea artistică a României

Tiberiu Ceia şi-a dedicat întreaga viaţa muzicii populare, iar printre melodiile celebre, cu care s-a făcut remarcat se numără ”Frumoasă-i vecina noastră” sau ”Din copită murgu bate”.

Anunţul dispariției sale a fost făcut de colegii săi de la TVR Timişoara, unde de mai mulţi ani prezenta o emisiune de muzică populară.

„Colegul nostru Tiberiu Ceia ne-a părăsit în urmă cu câteva minute. Tristețea de a fi pierdut un om și un artist excepțional nu va umbri bucuria și șansa de a-l fi avut aproape ani mulți.

Marii artiști trăiesc atâta vreme cât opera lor rămâne vie. Iar Tiberiu Ceia ne va cânta, peste generații, de drag și de dor.

Drum luminat, dragă Tibi!”, a anunțat TVR Timișoara.

Cine a fost Tiberiu Ceia

Primele cântece le-a auzit în casa de la mama sa venită din Bihor şi de la tatăl sau de la Oraviţa.

Talentul l-a moştenit de la ambii părinţi, dar şi de la bunici. Bunicul din partea mamei avea un glas superb, iar cel din partea tatălui era corist şi cânta în fanfara Vărădiei de lângă Oraviţa, scrie banatulazi.ro.

La vârsta de cinci ani a început să cânte prin casă odată cu muzica Ioanei Radu şi a Mariei Lătăreţu, în timp ce acestea erau difuzate la Radio. Tot cinci ani avea când, la Gradina Capitol din Timişoara, Tiberiu Ceia a cântat ”Cruce albă de mesteacăn”, cântec învăţat de la tatăl său.

A debutat oficial în anul 1967, pe scena Operei din Timişoara.

După terminarea Liceului „C.D. Loga” din Timişoara, a urmat Şcoala Tehnică Financiară timp de doi ani. Apoi a mers la Universitatea din Timişoara, unde visul sau era să termine Facultatea de Filologie. În 1967 a devenit profesor de limba şi literatura română, şi tot atunci a cântat în cadrul emisiunii de televiziune „Dialog la distanţă”, în concursul dintre Timişoara şi Iaşi. A câştigat şi a devenit oficial interpret de muzică populară în seara de 21 mai.

La meseria de profesor a renunţat după 12 ani, timp în care a fost profesor şi la gimnaziu, şi la liceu. În perioada aceea începuse să fie chemat la spectacole. În 1978 a plecat definitiv din învăţământ. A ales scena concertând alături de ansamblul Doina Oltului sub îndrumarea directorului Gheorghe Stan. Au urmat o serie de colaborări cu majoritatea orchestrelor din ţară.

Tiberiu Ceia a fost director de şcoală, director de Ansamblu artistic, redactor şef, apoi director la Studioul TVR Timişoara. El a rămas la TVR Timişoara în postura de realizator al emisiunii «Cântecul de acasă», pe canalul 3 al TVR, împreună cu tânăra sa colaboratoare Felicia Stoian şi mai tânărul Ioan Popa.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...