The Guardian, despre corupția din România în războiul Ucraina – Rusia: ‘Un mic cartel’

Stan Filon 11.08.2023, 10:38
The Guardian, despre corupția din România în războiul Ucraina – Rusia: ‘Un mic cartel’

Corupția din România este din nou subiect de discuție pe plan internațional. Un articol recent publicat de The Guardian vorbește despre problemele cu care s-au confruntat oficialii europeni atunci când au dorit să exporte cerealele ucrainene prin România, singura cale fiabilă economic.

The Guardian a vorbit despre corupția din România în războiul Ucraina – Rusia

Războiul din Ucraina face victime colaterale, scrie The Guardian. Se referă la milioane de oameni care așteaptă cerealele ucrainene și de care depind în fiecare zi. După declanșarea războiului pe teritoriul Ucrainei, România a rămas singura cale viabilă economic prin care pot fi furnizate cerealele ucrainene țărilor aflate în dificultate.

Vorbim despre țări precum Afganistan, Etiopia, Kenya, Somalia, Sudan și Yemen, care depind de cerealele ieftine și de bună calitate care provin de Ucraina. De la declanșarea războiului, cerealele au ajuns foarte greu în aceste țări, iar oficialii europeni caută mereu soluții.

The Guardian, despre coruptia din Romania in razboiul Ucraina - Rusia Un mic cartel
The Guardian, despre coruptia din Romania in razboiul Ucraina – Rusia Un mic cartel

Crima organizată, o problemă în orașul Constanța

Jurnaliștii de la The Guardian spun că transportul cerealelor ucrainene prin România nu este o soluție ușoară, deoarece crima organizată și corupția din România sunt piedici în calea eliminării unor dificultăți logistice. Jurnaliștii sun că Remorcherele și împingătoarele sunt operate în România de un mic cartel, iar firmele străine au întâmpinat dificultăți în a intra pe piață.

Jurnalistul Julian Borger a vorbit despre Portul Constanța, care ar putea fi foarte ușor extins, însă în ciuda discuțiilor dintre UE și România, ”Constanța are o problemă cu crima organizată”, după cum a declarat un investitor pentru jurnalistul respectiv.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Milioane de oameni depind de grânele din Ucraina

Ucraina a furnizat jumătate din grâul pe care Programul Alimentar Mondial (PAM) îl cumpăra de pe piețele globale și îl trimitea către persoanele cele mai nevoiașe – din Afganistan, Etiopia, Kenya, Somalia, Sudan și Yemen. Era de bună calitate, ieftin și rapid de transportat din Odesa, prin Bosfor, în Mediterana, apoi prin Canalul Suez către Yemen și Cornul Africii.

Acum, PAM trebuie să cumpere cereale la un preț mai mare și să le transporte din porturi mult mai îndepărtate. Purtătorul de cuvânt al PAM, Steve Taravella, a declarat că, fără Inițiativa de la Marea Neagră, organizația „va trebui să depună cu adevărat eforturi ca să hrănească același număr de oameni”.

Din cauza nivelurilor istorice de subfinanțare, PAM a fost deja nevoit să facă alegeri imposibile. „Din cauza lipsei de fonduri, o lipsă pe care nu am mai văzut-o în cei 16 ani de când sunt aici, PAM fie reduce dimensiunea rațiilor alimentare oferite persoanelor, fie reduce numărul de persoane pe care le poate hrăni”, a declarat Taravella, adăugând că oamenii cărora PAM le furnizează hrana „atârnă deja de un fir de ață”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...