Termen final în dosarul Ioanei Băsescu şi Elena Udrea. Este vorba despre finanţarea campaniei electorale din 2009 a lui Traian Băsescu.

Mihnea Tălău 08.09.2022, 10:03
Termen final în dosarul Ioanei Băsescu şi Elena Udrea. Este vorba despre finanţarea campaniei electorale din 2009 a lui Traian Băsescu.

La Instanța Supremă, joi, este termen pentru depunerea pledoariilor finale în procesul în care Elena Udrea și Ioana Băsescu au fost condamnate la închisoare cu executare. Ioana Băsescu a fost prezentă la toate termenele și este foarte probabil ca și Elena Udrea să fie adusă, de la Penitenciarul Târgșor, în fața magistraților. Udrea execută în prezent o pedeapsă de 8 ani de închisoare în Dosarul Gala Bute.

Acuzații grave pentru Ioana Băsescu și Elena Udrea

DNA i-a trimis în judecată pe Elena Udrea, Ioana Băsescu, Victor Tarhon şi jurnalistul Dan Andronic în dosarul privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009.

Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, implicată direct în campania lui Traian Băsescu, candidat la alegerile prezidenţiale din 2009, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită (două fapte) şi spălare a banilor (cinci fapte).

Ioana Băsescu, notar public, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, va fi judecată pentru instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor (două fapte) iar jurnalistul Dan Andronic a fost acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

Ministerul Justiției reacționează. „Suveranitatea națională nu a fost vândută”

În primă instanța Udrea a primit opt ani de închisoare, iar Ioana Băsescu, cinci

În primă instanță, pe 2 martie 2021, Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare, fiind acuzată de instigare la luare de mită și spălare de bani. Ioana Băsescu, inculpată și ea în proces, a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare. Fiica fostului președinte Traian Băsescu a fost acuzată de procurorii DNA de instigare la delapidare și instigare la spălare de bani. Alături de cele două, a fost condamnat și fostul șef al CJ Tulcea, actualul vicepreședinte, Victor Tarhon privind modalitatea de finanțare a campaniei prezidențiale din 2009. Acesta a primit 4 ani de închisoare cu suspendare.

Dan Andronic a fost în schimb achitat, deși pentru jurnalist procurorul de şedinţă a solicitat o pedeapsă cu executare.

Este de așteptat ca Înalta Curte de Casație și Justiție să pronunțe, joi, decizia finală.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...