Teorii ale conspirației care s-au dovedit a fi adevărate. Au fost recunoscute în sfârșit

Mihai Roșoiu 03.12.2020, 14:00
Teorii ale conspirației care s-au dovedit a fi adevărate. Au fost recunoscute în sfârșit

De-a lungul vremii au existat unele momente în care oamenirea a asistat uluită la mai multe evenimente aproape inexplicabile. După ani, unele ipoteze ce păreau aproape imposibil de crezut au fost confirmate cu dovezi inatacabile. Teorii ale conspirației care s-au dovedit a fi adevărate au fost recunoscute după vreme îndelungate.

După desectretizarea unor documente ce aparțineau seriviciilor secrete, aceste teorii conspiraționiste s-au dovedit realități crunte. În cele mai multe dintre acestea, vorbim despre manipulări grosolane, singurele victime fiind oameni simpli.

Teorii ale conspirației care s-au dovedit a fi adevărate. Hipnoze dovedite după ani

În secolul trecut au existat mai mulți jurnaliști, dar și voci puternice din spațiul public vorbeau despre un experiment înfiorător făcut de specialiști ai CIA. Mulți dintre „cobaii” angajaților de la CIA au fost oameni simpli. Scenariul pare desprins din filme de acțiune. În anumite clinici din Statele Unite ale Americii mai mulți subiecți erau hipnotizați și nu numai.

Mai bine de 20 de ani un număr impresionant de cetățeni au fost supuși ședințelor de hipnoză fără ca victimele să știe ce li se întâmplă. De asemenea, specialiștii monitorizau comportamentul altor „subiecți” după ce li se administrau diverse substanțe, inclusiv LSD. Modul de operare era simplu. Medicii din clinicile respective primeau sume de bani consistente pentru a nu dezvălui ce reprezintă tratamentele respective, iar CIA culegea date. Aparent o teorie a conspirației, totul s-a dovedit a fi adevărat.

Un altfel de hipnoză și o altă teorie conspiraționistă dovedită

Tot la CIA a fost la originea unei alte situații catalogată în trecut drept teorie a conspirației. Vorbim despre influența serviciilor secrete în mass media din Statele Unite. Negată cu vehemență ani întregi, teoria conspirației s-a dovedt un mare adevăr. Cunoscută sub denumirea de „Operațiunea Mierla”, strategia CIA avea în vedere marile trusturi de presă, acolo unde oameni din agenție trebuiau infiltrați.

Teorii ale conspiratiei care s-au dovedit a fi adevarate
Teorii ale conspiratiei care s-au dovedit a fi adevarate

Peste 25 de „surse” au fost „plantate” în cele mai importante mijloace mass-media. Cu ajutorul acestora, serviciile secrete reușeau să obțină informații și să inducă opiniei publice informații false despre rivali. Vorbim despre fosta URSS sau statele revoluționare din America de Sud. Deși reprezentanții CIA spun că operațiunea s-a încheiat odată cu finalizarea războiului rece, unele voci susțin că operațiunea continuă și azi.

Bolnavii de sifilis nu au fost tratați de boală

În SUA avea să se petreacă încă una dintre teorii ale conspirației, care s-au dovedit adevărate. Vorbim despre cazul petrecut în Serviciul American de Sănătate Publică. Pentru a efectua un studiu pe indivizi bolnavi de sifilis. Vorbim despre persoane afro-americane, care nu primeau tratamentul specific bolii.

Experimentul a reunit 600 de bărbaţi afro-americani, 399 de bolnavi şi 201 sănătoşi. Până la începutul lui 1970, 128 dintre bărbați au murit, soțiile a 40 dintre ei se molipsiseră, iar 19 copii au fost născuți cu sifilis congenital. Deşi studiul era planificat să dureze doar şase luni, a ţinut, până la urmă, 40 de ani. A fost întrerupt în 1972, după un articol Associated Press, care a făcut publice toate neregulile care se petreceau în cadrul experimentului Tuskegee.

Urmăriți Impact.ro și pe