Tensiunile dintre SUA și Rusia explodează. Joe Biden a spus că America nu va recunoaște niciodată revendicările Moscovei asupra teritoriului Ucrainei

Beatrice Dumitru 30.09.2022, 11:24
Tensiunile dintre SUA și Rusia explodează. Joe Biden a spus că America nu va recunoaște niciodată revendicările Moscovei asupra teritoriului Ucrainei

Vladimir Putin a semnat două decrete prin care a recunoscut orașele ucrainene Zaporojie și Herson ca teritorii independente, deschizând calea pentru anexarea acestora. Documentele distribuite în presa de stat rusă spun că independența celor două regiuni este recunoscută în conformitate cu dreptul internațional și „consacrată în Carta Națiunilor Unite”. Dar Joe Biden a transmis un mesaj foarte clar Moscovei.

Ce a promis Joe Biden

Joe Biden s-a adresat liderilor insulelor din Pacific înaintea discursului pe care Vladimir Putin îl va ține astăzi, când este de așteptat să declare că cele patru regiuni din Ucraina, Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, vor fi anexate Rusiei.

Președintele american a promis că „SUA nu vor recunoaște niciodată, niciodată, niciodată” încercarea Rusiei de anexare a unei părți din teritoriul ucrainean. Statele Unite au pregătit noi sancțiuni pe care le va impune Moscovei, odată ce Kremlinul va anexa regiunile care reprezintă 15% din teritoriul Ucrainei.

Tensiunile dintre SUA și Rusia explodează. Joe Biden a spus că America nu va recunoaște niciodată referendumurile din Ucraina
SUA se opun anexării de către Rusia a teritoriilor ucrainene.

Statele Unite, vreau să fiu foarte clar în acest sens, nu vor recunoaște niciodată, niciodată, niciodată pretențiile Rusiei asupra teritoriului suveran al Ucrainei”, a spus Joe Biden, citat de BBC.

Recep Erdogan a discutat cu Vladimir Putin

Se așteaptă ca sancțiunile pregătite de SUA să vizeze „persoanele și entitățile din interiorul și din afara Rusiei care oferă sprijin acestei acțiuni”, a precizat Casa Albă.

Atacul Rusiei asupra Ucrainei în urmărirea ambițiilor imperiale este o încălcare flagrantă, flagrantă a Cartei ONU și a principiilor de bază ale suveranității și integrității teritoriale”, a adăugat președintele american.

Kremlinul spune că locuitori din aceste regiuni au votat pentru aderarea la Rusia în cadrul referendumurilor. Cu toate acestea, secretarul general al ONU, Antanio Guterres, a spus că orice anexare a teritoriului unei țări pe baza utilizării forței încalcă Carta ONU și dreptul internațional. Este o „escaladare periculoasă care nu are loc în lumea modernă”, a spus șeful ONU.

Într-o convorbire telefonică cu Vladimir Putin, și președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a transmis că nu este de acord cu acest plan. El i-a cerut liderului rus să reducă tensiunea și să dea o nouă șansă negocierilor de pace cu Ucraina.

Vladimir Putin crede că prin anexarea zonelor ocupate ale Ucrainei va putea motiva că teritoriul rus este atacat cu arme din Occident, în speranța că unele guverne nu vor mai oferi ajutor militar Kievului.

Joi, la Moscova, pregătirile pentru anunțul lui Vladimir Putin erau în toi. O scenă a fost amenajată pentru un concert în Piața Roșie, împodobită cu panouri publicitare care proclamă cele patru regiuni ca parte a Rusiei. Așa s-a întâmplat și în 2014 cînd Moscova a anexat, tot ilegal, Peninsula Crimeea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...