Tensiuni la Summitul G20 din India. Ce acuzații au lansat Secretarul SUA, Anthony Blinken, și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov

Mihnea Tălău 02.03.2023, 18:34
Tensiuni la Summitul G20 din India. Ce acuzații au lansat Secretarul SUA, Anthony Blinken, și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit, joi, față în față cu ministrul de externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina, în urmă cu un an. Cei doi au discutat pentru nu mai mult de 10 minute în marja summitului G20 din India.

SUA a cerut Rusiei să „pună capăt războiului de agresiune”

Blinken i-a cerut omologului său rus să „pună capăt războiului de agresiune” împotriva Ucrainei.  El a evocat, de asemenea, cazul lui Paul Whelan, un american deținut în Rusia.

În cadrul scurtei întâlniri, Blinken a îndemnat Rusia să se alăture din nou tratatului de control al armelor nucleare New START, calificând recenta retragere a acesteia drept o „decizie iresponsabilă”, scrie BBC.com.

Un înalt oficial al Departamentului de Stat a declarat că discuția de la Delhi a durat mai puțin de 10 minute.

Oficialul a declarat reporterilor că Blinken i-a „dezmințit” lui Lavrov ideea că sprijinul SUA pentru Ucraina se clatină.

Nici oficialul, nici Blinken nu au comentat modul în care a răspuns Lavrov. Cu toate acestea, oficialul a declarat că nu există niciun indiciu că Rusia își va schimba cursul pe termen scurt.

Ministerul rus de Externe a declarat că Blinken a cerut să vorbească cu Lavrov, dar nu a comentat conversația.

Ultima dată când cei doi s-au întâlnit a fost la Geneva, în ianuarie 2022.

Lavrov a acuzat, joi, țările occidentale că încearcă să influențeze statele neutre să condamne invazia Rusiei în Ucraina.

„Occidentul își continuă încercările de a împinge pe toată lumea și totul”, a spus el.

Blinken a cerut sprijin pentru Ucraina

Blinken ar fi purtat discuții cu diplomați de rang înalt în timpul summitului de la Delhi pentru a obține sprijin pentru Ucraina. În cadrul unei reuniuni de grup cu ușile închise, joi dimineață, Blinken a subliniat din nou condamnarea războiului.

„Trebuie să continuăm să cerem Rusiei să pună capăt războiului său de agresiune și să se retragă din Ucraina, de dragul păcii internaționale și al stabilității economice. Din păcate, această reuniune a fost din nou afectată de războiul neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei”, a adăugat el.

Blinken și-a repetat condamnarea în fața Consiliului pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite de la Geneva, mai târziu în cursul zilei, unde a apărut prin videoconferință.

La o conferință de presă organizată joi la Delhi, Blinken a declarat că Rusia ar trebui „să se angajeze într-o diplomație semnificativă care poate produce o pace justă și durabilă”. El a adăugat, totuși, că președintele rus Vladimir Putin „a demonstrat un interes zero în a se angaja”.

G20, care include cele mai bogate 19 națiuni din lume, plus Uniunea Europeană, reprezintă 85% din producția economică mondială și două treimi din populație.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...