Temperaturi extreme în România: ce sfaturi oferă autoritățile pentru șoferi

Bogdan Bârliga 22.07.2022, 13:06
Temperaturi extreme în România: ce sfaturi oferă autoritățile pentru șoferi

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române avertizează că în această perioadă disconfortul termic va fi accentuat, iar temperaturile maxime vor ajunge în unele zone până la 40 de grade.

Din acest motiv autoritățile fac o serie de recomandări pentru șoferi și atrag atenția că în aceste zile este un risc crescut de accidente.

Cum trebuie să procedăm la volan când avem parte de temperaturi extreme

În primul rând reprezentații de la Centrul Infotrafic recomandă șoferilor să nu conducă dacă sunt obosiţi. Oboseala este considerată de către specialişti una dintre cauzele generatoare ale multor tragedii ce se întâmplă, de regulă, pe drumurile publice, mai ales la sfârşit de săptămână.

Temperatura ridicată din hibitaclul maşinii va accentua starea de oboseală ce se manifestă la început prin întârzierea reacţiilor, dificultate în concentrare, căscatul repetat, clipirea foarte deasă şi se termină cu adormirea la volan.

De asemenea, trebuie tratate cu toată atenţia reflexiile date de razele solare foarte puternice, din parbriz ori pe asfalt, reflexii ce pot crea dificultăţi neaşteptate celui de la volan, oferindu-i surprize neplăcute.

Să evite pe cât posibil călătoriile cu mașina în jurul prânzului, în special dacă șoferii sunt persoane în vârstă și au diverse probleme medicale.

Autoritățile mai recomandă persoanelor cu probleme cardiace sau de altă natură medicală menite a împiedica conducerea autovehiculelor în condiţii de siguranţă să evite pe cât posibil deplasare cu autovehiculul în perioadele de timp caniculare iar dacă este imperios necesar deplasarea să aibă un însoţitor în autovehicul.

Presiunea din anvelope: verificare obligatorie

Un aspect foarte important ține de presiunea din anvelope: înainte de plecarea la drumuri mai lungi trebuie făcute mai multe verficări pentru a ne asigura că pneurile sunt în stare bună.

De cele mai multe ori șoferii omit să verifice cu atenție starea în care se află pneurile și sunt atenți doar la înlocuirea anvelopelor în funcție de sezon.

Dar nivelul de presiune pe care trebuie să-l aibă o anvelopă reprezintă un aspect important legat de siguranță și în unele cazuri se poate ajunge la accidente grave.

Mulți șoferi conduc cu o presiune prea scăzută în anvelope din cauza dorinței de confort sporit sau a unor convingeri periculoase.

Fiecare producător auto oferă o serie de repere legate de presiunea în anvelope și pentru a conduce mașina în siguranță ar trebui să respectăm aceste cerințe.

Verificarea instalației de aer condiționat

Pentru că și sistemul de climatizare are nevoie de întreținere este indicat să facem o verificare completă înainte să plecăm la drum în aceste condiții cu temperaturi extreme.

De cele mai multe ori ajungem la service să verificăm modul de funcționare a aerului condiționat pentru că acesta nu mai răcește corespunzător interiorul mașinii când afară sunt temperaturi extreme.

Acest aspect poate fi cauzat de o scădere a cantității de freon disponibilă în sistemul de climatizare și trebuie să apelăm la un service pentru remedierea problemei.

Cu ajutorul unui aparat specializat se extrage freonul din instalația de aer condiționat, se curăță întreg sistemul, iar apoi se videază instalația pentru a se constata etanșeitatea sistemului și pentru a se afla dacă există pierderi de freon.

Apoi prin intermediul aparatului se va umple instalația de aer condiționat cu cantitatea de freon recomandată de producătorul mașinii și se face din nou verificarea presiunii din instalație.ț

Prețul mediu pentru această operație în service este de 150 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe