Temperatura pe care trebuie să o setezi la centrală atunci când pleci de acasă. Factura ta la gaze va scădea enorm

Iancu Andreea, Ana Chivu 26.01.2022, 10:57
Temperatura pe care trebuie să o setezi la centrală atunci când pleci de acasă. Factura ta la gaze va scădea enorm

Cum sezonul rece ne determină să încălzim locuințele constant, este esențial să cunoaștem care este temperatura pe care trebuie să o setezi la centrală, înainte să pleci de acasă, pentru a nu te trezi cu facturi uriașe la utilități. Pentru că prețurile prețurile la curent și gaze au crescut alarmant în ultima perioadă, mulți români trebuie să știe acest detaliu folositor.

Care este temperatura ideală pe care să o setezi la centrală. Vei evita facturile uriașe

Facturile la gaze și energie electrică reprezintă cea mai mare teamă a românilor. De aceea, mulți apelează la trucuri pentru a face economie, dar a păstra totuși un mediu plăcut în locuință. Dacă te numeri printre cei care dețin o centrală de apartament, trebuie să știi care este temperatura ideală pe care să o setezi la centrală pentru a evita facturile la utilități.

Majorarea prețurilor la gaze și curent i-a făcut pe mulți dintre cei care au centrală în apartament să apeleze la câteva trucuri pentru a ține sub control costurile mari. De exemplu, atunci când pleci de acasă, este important să reglezi temperatura termostatului. Acesta trebuie setat cu trei grade mai mică decât în mod normal. Fiecare grad în plus care trece de temperatura de 19 grade Celsius poate marca o creștere cu 8% a consumului de gaze naturale.

Trucuri utile pentru a economisi la factura de utilități

De asemenea, un truc important pe care îl poți folosi este stabilirea unei temperaturi pentru apa caldă, astfel încât să nu fie nevoie să o mai combini cu cea rece. Totodată, instalațiile vechi pot consuma cu 20% mai mult decât cele care funcționează corespunzător.

Pentru a păstra o temperatură constantă în interiorul locuinței, pe perioada iernii, dar și vara, ferestrele și ușile trebuie izolate. Și caloriferele trebuie lăsate libere, fără să fie acoperite cu perdele sau alte obiecte. În zilele însorite, este bine să profităm de căldura razelor de soare și deci să lăsăm draperiile deoparte pentru ca acestea să pătrundă în încăpere.

Care este temperatura pe care trebuie să o setezi la centrală când pleci de acasă
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat plafonarea prețurilor la gaze și energie

Guvernul a anunțat plafonarea prețurilor la gaze și curent

Marți, în ședința de Guvern, a fost aprobată Ordonanța de Urgență care stabilește plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale. Aceste măsuri se vor aplica de la 1 februarie până la 31 martie, se arată în textul noii legi.

„Aprobăm în ședința de guvern de astăzi un nou set de măsuri care să vină în sprijinul cetățenilor și al economiei astfel încât să putem contribui la păstrarea locurilor de muncă și la desfășurarea activității economice în condiții de competitivitate.

Astfel, pentru populație nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 lei/kWh energie electrică și 0,31 lei/kWh la gazele naturale. (n.red. indiferent de consum). Pentru consumatorii casnici, cu un consum de până la 500 de kWh energie electrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti cel mult 0,68 lei/kWh pentru energie electrică și 0,22 lei/kWh pentru gaze naturale cu toate taxele incluse.

Am decis ridicarea nivelului de compensație pentru a prelua cât mai mult din presiunea crizei energetice astfel încât efectele crizei să fie cât mai puțin resimțite, având nevoie acum mai mult decât oricând de susținere pentru redresarea post-pandemie.

Pentru consumatori non-casnici și industria alimentară vom plafona prețurile la 1 leu/kWh pentru energia electrică și 0,37 lei/kWh la gaze naturale. Pentru CET-uri e deja activă o schemă dedicată de ajutor de stat”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței de guvern.

Deși au existat unele tensiuni între PSD și PNL cu privire la perioada de aplicare a OUG. Ministrul Energiei a anunțat că plafoanele și compensarea se vor aplica de la 1 februarie, însă social democrații au cerut să se aplice retroactiv și pe luna ianuarie.

Urmăriți Impact.ro și pe