Telefonul mobil de acum 80 de ani este la fel de fascinant și în 2023. Deși pare o invenție legată strict de zilele noastre, obiectul fără de care mulți nu-și mai imaginează viața are o istorie mult mai veche. O reclamă din anii 1940, recent descoperită, dovedește că „telefonul fără fir” exista cu aproape 40 de ani înainte de comercializarea primului telefon cu adevărat mobil din lume și la peste 65 de ani de la lansarea primului smartphone.
Asociem telefonul mobil, de regulă, cu perioada recentă. Aproape că nu ne mai imaginăm viața fără aceste obiecte ce au devenit adevărate computere, dar trăim cu senzația că ele pot fi asociate doar cu istoria apropiată de zilele noastre. Mulți am și uitat cum era să folosești un telefon mobil normal, înainte de inventarea celor „inteligente”, cât despre cele cu disc, ele par din vremuri imemoriale, obiecte ce le mai vedem doar prin unele filme.
Dar lucrurile nu stau chiar așa cum am crede la prima vedere. O reclamă pentru telefoane mobile înregistrată în anii 1940 a fost recent descoperită de Open Culture. Aceasta arată un fel de telefon mobil funcțional, cu mult înaintea iPhone-ului. Reclama începe prin a încerca să explice beneficiile de a putea comunica în timp ce ești în mișcare.
„Uite un camion cu remorcă pe autostradă, la kilometri depărtare de cel mai apropiat oraș”, spune naratorul clipului, concentrându-se pe vânzarea telefoanelor către companii. „Să spunem că este important ca cineva să ia legătura cu șoferii. Cum se poate face asta?”.
Apoi, ca o demonstrație a tehnologiei moderne propusă de reclamă, actorii clipului publicitar apelează la o mică „minune” tehnică, având o discuție destul de banală, dar efectuată cu ajutorul unui telefon ce l-am putea numi mobil, care seamănă foarte mult, însă, cu receptorul unui telefon vechi, cu disc.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Reclama continuă să ofere un alt exemplu despre cât de util este să poți vorbi cu cineva atunci când mașina ta se defectează.
„Acesta este un serviciu de telefonie mobilă. În acest serviciu, conversațiile se deplasează parțial prin radio, parțial prin linii telefonice.
Pentru a ajunge la vehiculele care circulă pe autostrăzile dintre orașe, un număr de stații de transmisie și recepție conectate la liniile telefonice sunt distanțate la anumite intervale, de-a lungul autostrăzii, astfel încât unul să fie mereu în raza de acțiune a vehiculului în mișcare. Antenele sunt plasate de preferință la înălțime de sol, deoarece undele de înaltă frecvență sunt limitate ca distanță până la linia vizuală”, explică crainicul.
Primul apel efectuat prin sistem a avut loc pe 2 octombrie 1946, printr-un radiotelefon auto Motorola. Serviciul, operat de compania Bell Telephone, a atins rapid capacitatea maximă, din cauza numărului mic de frecvențe radio disponibile. De asemenea, era predispus la interferențe, ceea ce înseamnă că s-ar putea să nu ajungi să vorbești cu aceeași persoană cu care ai început conversația mai jos pe autostradă.
„Deși nivelul semnalului pe un canal poate fi slab peste 40 de kilometri este încă suficient de ridicat pentru a interfera semnificativ cu alte comunicații mobile pe aceeași frecvență în interval de 100 până la 160 de kilometric de emițătorul terestru”, a explicat o lucrare din 1979 despre sistemul Bell de telefonie.
Telefonul a devenit portabil la 20 februarie 1942, când americanul Donald M. Mitchell a cerut eliberarea unui brevet pentru telefonul său mobil, „Radio portabil pentru transmisie și recepție”. Dispozitivul transmitea folosind unde scurte, avea o rază de acțiune limitată și cântărea nu mai puțin de 2,5 kg. Dar au mai trecut 35 de ani până când telefoanele mobile au început să fie folosite pe scară largă, de oamenii obișnuiți.
Inventatorul primului telefon mobil este considerat dr. Martin Cooper, fostul manager de sistem din cadrul companiei Motorola. Primul apel de pe un telefon mobil a fost făcut de Cooper la 3 aprilie 1973, el devenind astfel prima persoană din istorie care a realizat o convorbire publică ţinând în mână un telefon celular!
Dar a mai durat un deceniu, până în 1983, când Motorola a prezentat primul telefon mobil comercial din lume, Dyna TAC 8000X. Aşa cum era de aşteptat, investiţia imensă în realizarea acestuia avea să determine în cele din urmă un preţ ridicat al telefonului.
Însă, în ciuda preţului de aproape 4.000 de dolari, această minune tehnologică a provocat în scurt timp o explozie de cereri, telefonul personal portabil fiind tot mai râvnit de cumpărători. A urmat un boom al tehnologiei, ce a dus la telefonia celulară, rețelele GSM și telefoanele inteligente de astăzi, primul iPhone fiind lansat în 2007.