Telefoanele care emit cele mai multe radiaţii SAR. La ce trebuie să fii atent când cumperi un mobil

Ioana Bucur 16.01.2022, 19:26
Telefoanele care emit cele mai multe radiaţii SAR. La ce trebuie să fii atent când cumperi un mobil

Mobilul a devenit, în ultimii ani, accesoriul ce nu lipsește de lângă noi. Apeluri, mesaje, comenzi online, plăți, servicii bancare, social media, toate sunt la îndemâna noastră, cu o simplă atingere. În timp ce noile modele se laudă cu detalii tehnice din ce în ce mai spectaculoase, există și un alt detaliu la care trebuie să fim foarte atenți înainte de a face o achizție. Acestea sunt telefoanele care emit cele mai mari radiații SAR.

Ce este SAR

Care sunt cele mai importante criterii de care ar treui să ținem cont în momentul în care decidem să ne schimbăm telefonul mobil: compania care îl produce, dimensiunile ecranului, memoria, aparatul foto, chiar și culoarea? Prea puțini se gândesc însă la nivelul de radiații pe care dispozitivul ce va fi, practic, nedezlipit de noi, îl emite și SAR.

SAR este, de fapt, abrevierea de la Specific Absorption Rate sau Rata Specifică de Absorbție. Este o unitate de măsură pentru cantitatea de radiații elecromagnetice sau EMF care este absorbită de țesutul uman în momentul în care un telefon este ținut foarte aproape de acel țesut.

Pentru ca stabilirea acestui indice să fie concludentă, se ține cont și de diferitele moduri sau locuri în care oamenii își țin telefonul mobil. Se ia în calcul dacă ții telefonul în buzunar, la cap, în mână la nivelul pieptului și nu numai, în timp ce stati pe internet pe 3G, 4G, Wi-Fi, când vorbești pentru o perioadă scurtă sau îndelungată. Pentru că un telefon ”se chinuie” mai mult să stabilească o conexiune într-o zonă fără semnal, emite mai multe radiați în acel moment, iar valoarea respectivă este de asemenea măsurată. În mod autentic, se încearcă surprinderea tuturor scenariilor. Se măsoară de mai multe ori și se păstrează cea mai mare valoare înregistrată, explică Playtech.ro.

S-a hotărât că o valoare maximă ar fi de 1,6W / Kg într-un gram din masa unui om, unde W provine de la Watt. În Uniunea Europeană, valoarea maximă admisă este de 2W / Kg în 10 grame de masă.

Deși ai fi tentat să crezi că europenii sunt mai flexibili când vine vorba de radiații, situația nu este chiar atât de simplă, pentru că se referă la altă cantitate de țesut în momentul în care se efectuează masurătoarea. În mod real, cifrele sunt similare. În practică, nu se pot compara – adaugă sursa citată.

Telefoanele care emit cele mai mari radiaţii SAR
Telefoanele care emit cele mai mari radiaţii SAR

Acestea sunt telefoanele care emit cele mai multe radiații SAR

Biroul federal german pentru protecția împotriva radiațiilor a întocmit o bază de date ce cuprinde modele vechi și noi de telefoane și nivelul de radiații pe care îl emite fiecare. Potrivit criteriilor stabilite pentru acest grafic publicat de Statista, smartphone-ul actual care creează cel mai mare nivel de radiații este Motorola Edge.

A doua treaptă a podiumului este ocupată de Axon 11 5G de la ZTE, cu o rată de absorbție specifică de 1,59 watt pe kilogram. One Plus 6T este al treilea telefon care emite cele mai multe radiații (1,55 watt pe kilogram). Topul continuă cu telefoane de la Sony, Google și Oppo.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...