Tehnologia cu care Ucraina identifică rușii și morții din război. Are la dispoziție două miliarde de imagini de pe rețelele sociale rusești

Beatrice Dumitru 14.03.2022, 16:21
Tehnologia cu care Ucraina identifică rușii și morții din război. Are la dispoziție două miliarde de imagini de pe rețelele sociale rusești

Ministerul ucrainean al Apărării a început să folosească tehnologia de recunoaștere facială, după ce o companie americană s-a oferit să ajute Kievul să descopere atacatorii ruși, să combată dezinformarea și să identifice morții din din război. Compania deține două miliarde de imagini dintr-o bază de date a Rusiei.

Tehnologia folosită de Ucraina

Ucraina primește acces gratuit la puternicul motor de căutare Clearview AI pentru chipuri, permițând autorităților să verifice persoanele de interes la punctele de control, printre alte utilizări, a adăugat Lee Wolosky, consilier al Clearview și fost diplomat în mandatul președințelui Barack Obama.

Planurile au prins contur după ce Rusia a invadat Ucraina și șeful Clearview, Hoan Ton-That, a trimis o scrisoare în care informa Kievul că oferă asistență, potrivit unei copii văzută de Reuters.

Anterior, un purtător de cuvânt al Ministerului Transformării Digitale al Ucrainei declarase că ia în considerare oferte de la companii de inteligență artificială (AI) din SUA, precum Clearview. Multe companii occidentale s-au angajat să ajute Ucraina, oferind hardware pentru internet, instrumente de securitate cibernetică și alt suport.

Tehnologia cu care Ucraina identifică rușii și morții din război. Are la dispoziție doua miliarde de imagini de pe rețelele sociale rusești
Rusia și Ucraina au pierdut mii de oameni în război.

Două miliarde de imagini de pe rețelele sociale rusești

Fondatorul Clearview a declarat că startup-ul său are la dispoziție peste două miliarde de imagini de la serviciul rus de social media VKontakte, dintr-o bază de date cu peste 10 miliarde de fotografii.

Această bază de date poate ajuta Ucraina să identifice morții mai ușor decât să încerce să potrivească  amprentele digitale și funcționează chiar dacă există leziuni faciale, a explicat Ton-That în scrisoare. De asemenea, a mai precizat că tehnologia ar putea fi folosită și pentru a reuni refugiații separați de familiile lor, pentru a identifica agenți ruși și pentru a ajuta guvernul să demaște postările false legate de război de pe rețelele sociale.

Există și controverse

Dar există și controverse legate de această tehnologie. De exemplu, compania americană de rețele de socializare Facebook, acum Meta, a cerut Clearview să nu mai preia datele, în timp ce agenția italiană de protecție a datelor a amendat Clearview AI, pe 9 martie, cu 20 de milioane de euro pentru încălcarea legilor Uniunii Europene privind confidențialitatea, ordonându-i să șteargă orice date pe care le deține despre cetățenii italieni și interzicându-i să prelucreze datele lor biometrice.

Garantul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (GPDP) a declarat că firma Clearview a „prelucrat ilegal, fără un temei legal adecvat datele biometrice ale italienilor” și a adăugat că activitatea companiei încalcă libertățile persoanelor vizate, inclusiv protecția de confidențialitate și dreptul de a nu fi discriminat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...