Tehnici de citire a chipului. Cum îți dai seama dacă o persoană îți ascunde ceva

Emanuela Pană 16.10.2021, 13:29
Tehnici de citire a chipului. Cum îți dai seama dacă o persoană îți ascunde ceva

Fie că este vorba despre familie sau societate, ne confruntăm deseori cu persoane care ne mint, auzind de la neadevăruri mai mici, la păcăleli și minicuni gogonate. Studiile au demonstrat că atunci se întâlnesc doi străini, aceștia se mint reciproc încă din primele 10 minute. În astfel de cazuri, dacă vei ști să recunoști gesturile, mimica sau cuvintele care trădează o minciună, te vei bucura de un mare avantaj. Astăzi, noi îți vom spune cum îți dai seama că o persoană te minte doar analizându-i chipul.

Tehnici de citire a chipului

Încă din cele mai vechi timpuri, chipul unei persoane a fost pus în legătură cu felul său de a fi. În China antică, de exemplu, fața era considerată oglinda spiritului interior, în vreme ce grecii se foloseau de principiul Kalokagathia, care asocia frumusețea cu bunătatea, iar urâtenia cu un spirit rău.

Astăzi, majoritatea persoanelor nu mai fac astfel de asocieri radicale, împărțind în buni sau în răi oamenii în funcție de trăsăturile feței. Totuși, există și studii moderne care atestă faptul că există o legătură între aspectul chipului cuiva și personalitatea sa, însă nu vorbim despre o știință exactă. Mai degrabă, am putea pune-o în aceeași zona cu cititul în palmă sau chiar cu astrologia. Există însă și psihologi precum Julie Theroux, care și-au construit întreaga carieră pornind de la această teorie, folosită extrem de des și în criminalistică.

Revenind la persoanele care obișnuiesc să mintă sau să ascundă diverse lucruri, tot studiile au arătat că membrii unui cuplu se mint cam la fiecare 10 interacțiuni, pe când partenerii necăsătoriți fac asta la fiecare 3 interacțiuni. De asemenea, un adolescent își minte părinții în una din 5 ocazii.

Un lucru care probabil nu mai reprezintă un secret pentru nimeni este faptul că, atunci când mințim, expresiile noastre faciale și corporale, precum și modul de a vorbi ne trădează.

În general, oamenii reușesc să detecteze cam 54% dintre minciunile care le sunt spuse, iar cu puțin antrenament ar putea recunoaște chiar până la 90% dintre acestea. Dacă vei lua în considerare informațiile pe care ți le vom prezenta în continuare, vei reuși să descoperi minciunile care-ți sunt spuse atunci când cineva nu are dispoziția de a recunoaște adevărul. Sau cel puțin vei detecta exagerările celor cu care intri în contact.

Citește și: Minciuni frecvente spuse de bărbați cu nerușinare. Femeile n-au habar că sunt păcălite

Cum îți dai seama dacă cineva te minte sau îți ascunde ceva

Un prim aspect la care trebuie să iei seama sunt ochii. Nu degeaba se spune că „ochii sunt oglinda sufletului“. Și pentru că tot în aminteam pe Julie Theroux mai sus, acesta consideră același lucru; „Ochii tăi sunt oglinda către suflet, fața ta este o fereastră care lasă să se vadă personalitatea ta“.

Chipul, o carte deschisă. Cum îți dai seama că cineva minte
Chipul, o carte deschisă. Cum îți dai seama că cineva minte

De asemenea, Theroux mai spune și că „de multe ori vei vedea că instinctele tale în legătură cu prima impresie pe care ți-o lasă o persoană se vor adeveri“.

Cât despre ochi, e bine să știi că lipsa contactului vizual este unul dintre primele semne non-verbale că cineva minte. Privitul în ochi este considerat ceva personal și intim, iar atunci când cineva te minte va încerca să se detașeze de tine și de situație.

Același lucru este valabil și atunci când cineva te privește în ochi mai mult decât ar trebui. În vreme ce o persoană care spune adevărul nu va păstra decât un timp foarte scurt contactul când te privește în ochi, un mincinos care încearcă să te convingă va depune mai mult efort, iar contact îndelungat este unul din semnele înșelării.

Zâmbetul fals al mincinosului este un alt aspect la care ai face bine să fii atent. Când mințim emoțiile sunt false, întrucât nu au nicio legătură cu realitatea. Pentru a rescrie emoțiile, mincinosul poate apela la zâmbet. Chiar și așa, este aproape imposibil să reproduci un surâs spontan. Acest lucru poate fi observat cu ușurință chiar în pozele noastre, când nu suntem prinși într-un instantaneu și avem un zâmbet forțat.

Cum traducem un zâmbet forțat? Ei bine, acesta seamană cu pozele în care doar gura râde. Ochii se contractă în momentul în care zâmbim natural din pricina emoțiilor produse. De altfel, mici riduri vor apărea în colțul ochilor. Un zâmbet sincer se vede din prima.

Un alt gest practicat de mincinoși este acoperirea gurii cu mâna, un fel de autoprotecție care se generează, de obicei, spontan.

De asemenea, un mincinos va avea tendința de a privi în dreapta sus atunci când improvizează sau își imaginează, întrucât cei mai mulți oameni accesează imaginația atunci când privesc în această direcție.