Taxă permis auto 2022. Unde se plătește și cât durează eliberarea documentului

Emanuela Pană 05.06.2022, 15:02
Taxă permis auto 2022. Unde se plătește și cât durează eliberarea documentului

Taxă permis auto 2022, cât trebuie să plătești pentru schimbarea permisului de conducere anul acesta. Indiferent de motivul pentru care se vrea eliberarea unui permis nou, conducătorul auto trebuie să plătească o taxă. Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) a majorat, începând din 2020, această taxă. Ce valoare are acum și unde trebuie achitată, în continuare.

Taxă permis auto 2022. Cât trebuie să plătești?

Fie că ai nevoie de un permis nou pentru că cel vechi a expirat sau ai nevoie de un duplicit pentru că ți-ai pierdut permisul auto, ți-a fost furat ori s-a deteriorat, vei fi nevoit să achiți o taxă pentru a intra în posesia acestui document, taxă care a fost majorată în 2020 de DRPCIV.

Altfel spus, eliberarea unui permis de conducere românesc cu o nouă valabilitate administrativă presupune o taxă, dar și o vizită medical la o clinică autorizată care eliberează fișa medicală – din care reiese că șoferul este apt pentru a conduce autovehiculul din categoria cu pricina.

Cât este taxa pentru permisul auto în 2022?

În cazul în care vrei să faci o solicitare pentru preschimbarea permisului auto trebuie să iei în calcul că, pe lângă documentele care ți se solicită, ai de plătit și o taxă pentru a putea intra în posesia noului permis de conducere. Această taxă se aplică indiferent de motivul pentru care faci solicitarea, astfel că tariful este neschimbat pentru oricare dintre situațiile de mai jos:

  • urmează să-ți expire permisul auto;
  • îți schimbi numele;
  • documentul original a fost pierdut sau furat;
  • permisul de conducere s-a deteriorat ori ai nevoie de un duplicat.

Merită menționat că permisul de conducere nu trebuie preschimbat dacă ți-ai schimbat adresa de domiciliu. Pe cale de consecință, îl poți folosi în continuare până la expirare, fără să iei vreo amendă.

Revenind la taxa pentru eliberarea noului document, menționăm că, începând din luna iunie a anului 2020, tariful a fost majorat de la 68 de lei, cât era, la 89 de lei, în prezent. Astfel, taxa pentru eliberarea permisului auto în 2022 este în valoare de 89 de lei.

În cazul în care ți-a expirat documentul, pe lângă taxa de eliberare va trebui să mai plătești și controalele medicale în vederea întocmirii fișei medicale obligatorii, despre care vorbeam mai sus. Acest lucru te poate costa între 150 și 200 de lei, în funcție de clinica aleasă.

De asemenea, nu uita de fotografiile cu dimensiunea de 35×38,5 mm pe care va trebui să le faci, pentru care va trebui să mai scoți din buzunar circa 10 lei. Copiile documentelor solicitate de DRPCIV te vor costa cam tot atât.

Unde se plătește taxa pentru eliberarea documentului?

Taxa permis auto 2022 se încasează într-unul dintre conturile dedicate care sunt deschise la BCR, CEC Bank și rețeaua de stații de plată SelfPay. De asemenea, există o unitate CEC și la DRPCIV din Șoseaua Pipera 49, la parter. Această taxă poate fi achitată și online prin transfer bancar.

taxa permis auto 2022
Unde se plătește taxa de 89 de lei

După cum puteți observa, există mai multe modalități de plată pentru acest document, și anume: virament bancar, mandat poştal, la Trezoreria Statului (în Capitală sunt 3 puncte de încasare a banilor: Bd. Naţiunile Unite nr. 6-8, Calea 13 Septembrie nr. 226 şi la ghişeele din Şoseaua Pipera nr. 49, de la Serviciul de Înmatriculări şi Permise), direct la ghişeele pentru permise şi înmatriculări (în cazul documentelor care ţin de acestea) sau prin internet banking.

În cazul în care vrei să achiți taxa de eliberare a permisului auto prin Internet Banking, trebuie să știi că procesul de plată poate dura chiar mai mult de 24 de ore, întrucât verificarea plății se face pe baza informaţiilor trimise de Trezoreria Română.

Acte necesare pentru permis auto în 2022

Pentru schimbarea permisului auto expirat vei avea nevoie de următoarele documente:

  • cerere schimbare permis (se primește completată la ghișeul de schimbare permise auto și trebuie doar semnată);
  • buletin sau carte de identitate a titularului, în original şi copie, din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România
  • dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere – 89 de lei;
  • permisul de conducere, în original;
  • fișa medicală pentru schimbare permis auto (document emis de o unitate medicală autorizată, în original, din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule din categoria de permis auto pentru care solicită eliberarea permisului).

Pentru eliberarea unui duplicat al permisului auto, în caz de furt, pierdere sau schimbare a numelui, va trebui să prezinți următoarele documente:

  • cerere schimbare permis;
  • buletin sau carte de identiate a titularului, în original şi copie, din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România;
  • permisul de conducere, în original (în cazul în care motivul schimbării este deteriorarea);
  • dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere – 89 de lei permisul de conducere, în original.

În situația în care ți-ai pierdut permisul auto, ți-a fost reținut sau furat, este important să declari acest lucru pentru completarea în mod corespunzător a cererii de schimbare permis.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...