Taxa pentru maşinile second-hand, majorată. Ce se întâmplă cu ITP-ul în cazul autoturismelor vechi

Nicu Stan 19.01.2022, 10:49
Taxa pentru maşinile second-hand, majorată. Ce se întâmplă cu ITP-ul în cazul autoturismelor vechi

Taxa pentru maşinile second-hand va fi majorată. Ce se întâmplă cu ITP-ul în cazul autoturismelor vechi. Creșterea taxelor pentru maşinile second-hand ar putea fi adoptată cât de curând. Ministrul Mediului spune că măsura are sprijinul primarilor. În plus, se dorește identificarea celor care aduc în țara noastră mașini ce nu respectă normele de poluare.

Cresc taxele pentru mașinile second-hand. Anunțul lui Tanczos Barna

Ministrul Mediului. Tanczos barna, vrea o colaborare mai strânsă cu ministerul Transporturilor pentru a se identifica astfel persoanele care aduc în România mașini care nu respectă norma de poluare.

„Toate mașinile care intră în țară și sunt înmatriculate trec prin filtrul ITP. Sunt acele controale obligatorii care sunt dese la mașinile vechi, sunt anuale, mai rare la mașinile noi. Acele controale trebuie să fie riguroase și ferme, astfel încât să nu treacă nicio mașină care poluează mai mult decât trebuie sau decât scrie în cartea mașinii”, a declarat Tanczos Barna.

Se intensifica controalele in trafic
Se intensifica controalele in trafic

Se vrea descurajarea înmatriculării maşinilor second hand

Acesta a precizat că sunt cazuri în care „procuratura descoperă locații unde aceste măsurători nu se fac cum trebuie” și „ministerul Mediului trebuie sprijinit și de celelalte entități din țară: Unitățile Administrativ-Teritoriale, de cei care se ocupă de aceste controale în trafic și la ITP, și de celelalte ministere”.

„Am avut o discuţie lungă, de două-trei ore, cu Asociaţia Municipiilor, Asociaţia Oraşelor şi Asociaţia Comunelor, unde cei de la masă au susţinut clar o descurajare a înmatriculării maşinilor second hand în România şi au spus clar: taxare!

Există la nivelul autorităţilor locale o presiune uriaşă la înmatriculări. Era un domn primar la masă şi spunea că vin 40-50 de cereri de înmatriculare de la aceeaşi persoană. Sunt oameni care cu asta se ocupă”, a declarat, marţi, la TVR, Tanczos Barna.

Majorarea taxelor, posibilă

Ministrul Mediului a spus că majorarea de taxe pentru acest tip de mașini este posibilă, numai că va mai dura ceva timp până se va face asta.

„Există o posibilitate, dar orice majorare de taxe sau orice taxă nouă trebuie pregătită, conform legii, cu 6 luni înainte, să nu fie cu aplicabilitate de pe o zi pe alta. Dacă se va ajunge la o astfel de decizie şi, din ce am înţeles de la unii reprezentanți ai autorităţilor locale, dânşii vor susţine (n.r. majorarea taxelor) în interesul localităţilor pe care le conduc, în interesul municipiilor”, a precizat Tanczos Bran.

La începutul anului, ministrul Mediului, Tanczos Barna, declara că anul acesta nu va fi implementată o nouă taxă auto, o taxă de mediu sau o taxă de primă înmatriculare.

Urmăriți Impact.ro și pe