Taxă pentru gospodării. Românii care au centrale pe gaz vor plăti mai mulţi bani

Stan Filon 07.07.2022, 13:01
Taxă pentru gospodării. Românii care au centrale pe gaz vor plăti mai mulţi bani

Vești triste pentru români, din partea autorităților! De parcă nu era suficient că toate prețurile au crescut, inclusiv la alimente, utilități, carburanți și servicii, guvernanții mai pregătesc o taxă pentru toate gospodăriile din România! Fiecare locuință din țara noastră va plăti o taxă în funcție de cât de multă poluare generează. De fapt, această taxă este una implementată la nivel european, iar România se va alinia și ea.

O nouă taxă pe gospodărie

Cel care a vorbit despre noua taxă pe care urmează să o plătească fiecare gospodărie din România a fost ministrul mediului, Tanczos Barna. Acesta a spus că românii vor fi nevoiți să scoată alți bani din buzunar începând cu anul 2027 și are legătură cu poluarea și cu gazul rusesc.

„În primul și în primul rând, deciziile vizează reducerea emisiilor de carbon în sectorul rezidențial și sectorul de mobilitate. Sectorul rezidențial înseamnă că Fondul social de climă, care se constituie din 2027, se va alimenta prin introducere a unor taxe de carbon la nivelul fiecărui cetățean care locuiește undeva în UE și care, prin încălzirea locuinței sau prin folosirea energiilor emițătoare de dioxid de carbon, poluează. Acest lucru înseamnă că la nivelul fiecărei gospodării se va calcula amprenta de carbon și se vor aplica niște taxe”, a anunțat ministrul Mediului. Acesta a explicat că ”cel mai simplu exemplu este taxa pe gaz, pe gazele naturale care se ard practic în centrale individuale la nivelul fiecărui apartament”, a explicat Tanczos Barna.

O noua taxa pe gospodarie
O noua taxa pe gospodarie

Este o taxă pe care o va plăti fiecare european

„Va fi o taxă din 2027 pe care o va plăti fiecare cetățean european, nu este doar România, ci se aplică pentru toate cele 27 de state europene. Spre surprinderea mea, chiar și pe ultima sută de metri, (o parte din statele membre – n.r.) au fost extrem, extrem de ambițioase și nu a vrut să audă nimeni nicio secundă despre eliminarea acestor taxe noi, în ciuda discuțiilor și a obiecțiunilor și în ciuda situației actuale, în ciuda războiului”, a mai spus Tanczos Barna.

Ministrul spune că Uniunea Europeană vine cu aceste măsuri pentru a scăpa de dependența de gazul rusesc și se pare că aceasta va dispărea doar atunci când nu vom mai folosi gaze naturale.

„Filozofia Comisiei este că putem scăpa de presiunea Rusiei și putem scăpa de expunerea totală la Rusia sau la gazele rusești doar prin eliminarea totală a gazului din balanța energetică. Și nu prin schimbarea furnizorului, ci prin eliminare a gazului din balanță”, a mai explicat el.

Urmăriți Impact.ro și pe