Tatuajele la polițiștii români – care sunt regulile pe care trebuie să le respecte

Daria Petrescu / 23.02.2021, 10:02
Tatuajele la polițiștii români – care sunt regulile pe care trebuie să le respecte

În cazul în care voiai să devii polițist, există o regulă clară pe care trebuia să o iei în considerare. Și anume, nu poți deveni un om al legii, dacă ai un desen pe piele la vedere. Acum, lucrurile s-ar putea schimba, iar tinerii cu tatuaje ar putea fi lăsați să dea examen la poliție. După cum precizează un sindicalist, în unele structuri chiar „se caută colegi cu fizionomie neobișnuită”. Iată care sunt regulile pe care trebuie să le respecte cei care vor să devină polițiști.

Tatuajele la polițiștii români

Sindicaliștii de la Europol au prezentat un proiect de Ordin de ministru pentru modificarea si completarea OMAI nr. 105/2020 privind examinarea medicală a candidatilor la concursurile de admitere in institutiile de invatamant.

Indiferent cât ai învăța și ai fi unul dintre concurenții care scot un timp foarte bun la probele fizice, nu poți da examen la școlile MAI din cauza acestor semne distinctive.

Acum, sindicaliștii vor să elimine această  regulă, mai ales că în unele structuri chiar se caută fizionomii mai puțin comune. În prezent, cei care au tatuaje ori elemente ornamentale, pe sau în corp, neacoperite de vestimentatie, nu sunt acceptați la examenul pentru admiterea în școlile de politie.

Tatuajele ar putea fi acceptate

„Elementul de noutate este reprezentat de faptul că în situația observării directe, în cursul examinării medicale, a existenței la candidați a unor tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură.

De asemenea, aplicate, inserate sau implantate pe/în corp, neacoperite de vestimentație, în ținută de vara, sau a altor criterii specifice pe linie de resurse umane prevăzute de actele normative în vigoare, medicul de unitate le consemnează în fișa medicală.  Aceasta se transmite ulterior, cu adresa de înaintare, unității de recrutare.

Concluziile privind continuarea procedurii de recrutare și selecție a candidaților în situația menționată anterior se stabilesc de către structurile de resurse umane a unităților de recrutare.

Acestea  au solicitat examinarea medicală, prin raportare la condițiile legale și criteriile specifice de recrutare și selecție, prevăzute de actele normative în vigoare.

Prin proiectul actual referitor la tatuaje, se lasă cumva la altitudinea resurselor umane dacă se impune respingerea sau nu”, se arată pe site-ul sindicatului Europol.

“Până cum nu avea voie din oficiu. Acum, prin proiectul acesta, se consemnează în fișa medicală a candidatului că are tatuaje vizibile în afară ținutei de vara.

Resursele Umane apreciază asupra oportunității de admitere sau nu a cererii de înscriere pentru instituțiile de învățământ”, a precizat Cosmin Andreica, prsedintele Sindicatului Europol, pentru Ziare.com.

Proiectul a fost prezentat marti, in Comisia de Dialog Social

„Azi a fost Comisia de Dialog Social am prezentat punctele noastre de vedere care au fost cele de a permite candidaților, indiferent de tatuaje, să participe la concursurile de admitere în instituțiile MAI.

Pentru că din punctul nostru de vedere punem accent mai mult pe competență candidatului decât faptul că are un tatuaj la vedere pe un antebraț, de exemplu. Mai ales că această interdicție este doar în momentul accederii în sistem.

Ulterior nu avem nicio prevedere care să interzică dreptul de a ne realiza tatuaje. Cunosc polițiști care sunt azi în activitate și au tatuaje vizibile”, a mai spus Cosmin Andreica.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI