Țările pe care Ucraina le amenință. Ce se va întâmpla după terminarea războiului. „Fiecare alegere a fost consemnată”

Mihnea Tălău 17.03.2023, 13:52
Țările pe care Ucraina le amenință. Ce se va întâmpla după terminarea războiului. „Fiecare alegere a fost consemnată”

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a avertizat că Țările care „au maltratat Ucraina” vor fi trase la răspundere după încheierea războiului

”Întârzierile în livrarea de arme occidentale vor costa vieți ucrainene

Alegerea pe care fiecare națiune a făcut-o în urma invaziei la scară largă a Rusiei va fi „luată în considerare în construirea relațiilor viitoare”, a declarat Kuleba într-un interviu acordat BBC.

De asemenea, el a avertizat că întârzierile în livrarea de arme occidentale vor costa vieți ucrainene.

„Dacă o livrare este amânată cu o zi, înseamnă că cineva va muri pe linia frontului”, a spus el.

Dmitro Kuleba a vorbit, de asemenea, despre modul în care crede că se va încheia războiul, despre rolul Chinei în război și despre dezamăgirea sa că Papa Francisc nu a vizitat încă țara sa în timp de război.

Deși Ucraina a primit sprijin militar și economic din partea puterilor occidentale de la invazia Rusiei, multe țări din Africa, Asia și America de Sud au rămas pe margine.

Unele au simpatii istorice față de Rusia, altele sunt îngrijorate de costurile economice ale războiului, iar altele consideră că Occidentul prelungește inutil luptele.

El a precizat că țările care nu au reușit să sprijine Ucraina acum – cele care, a spus el, „s-au comportat greșit în cursul acestui război și au maltratat Ucraina”, vor plăti un preț în viitor.

Este foarte posibil ca Ucraina să fie dependentă de ajutorul occidental și de sprijinul militar pe termen mediu și lung, astfel încât dezaprobarea sa diplomatică să nu îngrijoreze unele țări. Dar, pe timp de pace, exporturile uriașe de cereale ale Ucrainei îi conferă o influență economică substanțială, în special în unele părți ale lumii în curs de dezvoltare.

Kuleba a declarat că aliații occidentali nu acordă Ucrainei sprijin militar suficient de repede, deoarece nu au fost pregătiți pentru un conflict de aceeași amploare ca în Primul Război Mondial. Iar ceea ce avea nevoie erau obuze de artilerie.

„Vrem ca partenerii să acționeze mai repede. Iar dacă o livrare este amânată cu o zi, înseamnă că cineva va muri pe linia frontului”, a spus el.

Nicăieri cererea de muniție nu a fost mai mare decât în orașul Bakhmut din estul țării, unde forțele ucrainene rezistă de mai bine de șapte luni împotriva încercărilor repetate ale Rusiei de a cuceri orașul.

Acest lucru, a declarat Kuleba, a fost „foarte provocator din punct de vedere emoțional” din cauza pierderilor suferite.

”Dacă Bakhmut a căzut, atunci alte orașe vor urma”

Dar dacă Bakhmut a căzut, atunci alte orașe vor urma: „Așa că, pentru a salva vieți acolo… trebuie să luptăm în Bakhmut atât timp cât putem fizic”.

În ceea ce privește Statele Unite, unii analiști au speculat că sprijinul pentru Ucraina s-ar putea reduce după alegerile prezidențiale de anul viitor.

 „Cred că putem supraviețui oricărei voci republicane” și a insistat asupra faptului că „cel mai mare lux de care se bucură Ucraina în Statele Unite este sprijinul bipartizan atât în tabăra democrată, cât și în cea republicană”, a conchis Kuleba.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...