Țările în care săptămâna începe duminica. Oamenii s-au obișnuit să lucreze în weekend

Badea Violeta 14.12.2022, 20:24
Țările în care săptămâna începe duminica. Oamenii s-au obișnuit să lucreze în weekend

În România, săptămâna începe luni, duminica fiind considerată „ziua Domnului”. Însă, în alte ţări de pe glob, săptămâna începe duminică, iar oamenii merg la serviciu. Iată care sunt statele în care săptămâna începe duminica!

În ce țări săptămâna începe duminica?

Duminică este prima zi a săptămânii pentru aproximativ jumătate de mapamond. Luni este prima zi a săptămânii pentru cealaltă jumătate. Potrivit unor date, 67 de țări și peste 4 miliarde de oameni încep săptămâna duminică, în timp ce 160 de țări și aproximativ 3,3 miliarde de oameni încep de luni munca.

Aproape toate țările din America de Nord și America de Sud își încep săptămâna duminică, în timp ce țările din Europa și Oceania încep, în marea lor majoritate, luni.

Cele mai populate continente ale lumii sunt împărțite: aproximativ jumătate din țările din Africa și Asia sunt în echipa de duminică, iar cealaltă jumătate în echipa de luni. Există, însă, țări care nu încep nici duminică, nici luni. State precum Afganistan, Iran și Somalia își încep săptămâna sâmbătă.

Țări care încep săptămâna duminică: Statele Unite și Canada, Argentina, Brazilia, Columbia, Africa de Sud, Nigeria, Egipt, India, Pakistan, Indonezia, Bangladesh, Japonia, Coreea de Sud, Israel, Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite.

Țări care încep săptămâna luni: România, Germania, Franța, Marea Britanie, China, Thailanda, Australia, Noua Zeelandă, Turcia, Irak, Liban, Kenya sau Uganda.

Citește și Mai multe zile libere pentru români în 2023. Calendarul complet!

Tarile in care saptamana incepe duminica
Tarile in care saptamana incepe duminica

Cum a devenit duminica prima zi?

În ultimii 5800 de ani, prima zi a săptămânii a fost numită după cel mai puternic corp ceresc de pe cerul nostru nocturn – Soarele. Ultima zi a devenit cunoscută ca fiind ziua de odihnă, Sabatul.

Cele mai vechi înregistrări istorice ale noastre datează de la babilonieni, cu aproximativ 5800 de ani în urmă. Babilonienii aveau deja o săptămână de 7 zile, care începea cu ziua Soarelui. Celelalte zile erau numite după alte corpuri cerești și zeii babilonieni corespunzători.

Grecii antici au preluat sistemul babilonian, redenumind zilele săptămânii pentru a se potrivi zeilor greci. Săptămâna lor începea cu ziua lui Helios, zeul grec al Soarelui. Când romanii au invadat Grecia, au importat și ei sistemul lor de zile ale săptămânii.

Romanii au redenumit zilele grecești și au folosit nume romane pentru corpurile din sistemul nostru solar: Săptămâna romană a început cu dies solis, ziua Soarelui.

Când romanii au invadat Europa Centrală, triburile germanice, precum saxonii, au adoptat săptămâna romană. Dies solis a devenit Sunnandæg. Când englezii și saxonii au invadat Britania și au făcut-o anglo-saxonă, și-au luat zilele cu ei – și Sunnandæg a devenit duminică.

Sabatul și duminica creștină

Dar cum rămâne cu componenta creștină? Nu este duminica prima zi pentru că este ziua Domnului? Ei bine, este complicat. Potrivit Bibliei, Dumnezeu a creat lumea în șapte zile. În ultima zi, Dumnezeu s-a odihnit. Vechii israeliți au urmat acest exemplu și au numit ziua a șaptea Shabbat, ziua de odihnă.

Shabbat, sau Sabatul, a fost întotdeauna ziua în care evreii se roagă și se închină lui Dumnezeu. În calendarul gregorian, Shabbat cade sâmbătă; în iudaism, Shabbat este urmat de Yom Rishon, sau „prima zi”.

Când creștinismul a început să apară ca o religie separată de iudaism, primii creștini au încercat să se diferențieze de evrei, iar o modalitate de a fi diferiți a fost aceea de a se ruga într-o zi diferită.

Astfel, primii creștini nu se închinau în Sabat, ci cu o zi mai devreme sau cu o zi mai târziu. În cele din urmă au decis să se închine duminica atunci când creștinismul a devenit religia de stat a Imperiului Roman sub împăratul Constantin în 321 d.Hr. Duminica a devenit ziua de închinare creștină, cunoscută mai târziu sub numele de Ziua Domnului.

De ce este luni prima zi?

Duminica a fost prima zi a săptămânii în întreaga istorie a civilizației. Cum se face că jumătate din lume nu o urmează? Până în urmă cu aproximativ 100 de ani, oamenii lucrau șase zile pe săptămână, în fiecare săptămână.

Duminicile erau rezervate pentru a merge la biserică, cel puțin dacă erai creștin sau trăiai într-o țară creștină. Singura excepție larg răspândită erau lucrătorii evrei: aceștia aveau în general sâmbăta liberă în loc de duminică.

În 1926, Henry Ford a început să le acorde angajaților săi două zile libere: sâmbăta și duminica. Alte companii începuseră experimente similare cu rezultate foarte bune – productivitatea a crescut. Șase ani mai târziu, săptămâna de cinci zile a fost introdusă oficial în SUA.

Odată cu introducerea weekendului ca „timp liber” în 1932, zilele de odihnă au fost definite de economie și nu mai erau definite de religie. Săptămâna de lucru era acum măsurarea timpului – săptămâna începea luni și se termina vineri.

În 1988, trecerea de la duminică la luni a fost oficializată prin standardul internațional ISO 8601. Organizația Internațională pentru Standardizare (ISO), fondată în 1946 în Elveția, a emis mai multe standarde privind ora și datele.

Poate că cel mai important este ISO 8601: Publicat pentru prima dată în 1988 și actualizat continuu, acesta definește ziua de luni ca fiind prima zi a săptămânii.

Practic, toate țările europene urmează acest standard și au adoptat ziua de luni ca început de săptămână. Multe țări din întreaga lume care și-au schimbat sau actualizat calendarul mai recent urmează, de asemenea, standardul internațional.

Duminică și luni nu sunt, însă, singurele opțiuni pentru a vă începe săptămâna. Calendarele din Iran, Afganistan și Somalia indică sâmbăta ca prima zi și vineri ca ultima zi a săptămânii.

Citește și Semnificația crucilor din calendarul creștin ortodox. Ce înseamnă, de fapt, crucea roșie, neagră sau albastră!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...