Țările G7, lovitură dură pentru Rusia. La un pas de o decizie istorică, și-au dat acordul

Ana Anitoiu 09.05.2022, 09:43
Țările G7, lovitură dură pentru Rusia. La un pas de o decizie istorică, și-au dat acordul

Liderii țărilor G7 au dat o lovitură dură pentru Rusia, după ce l-au acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că și-a acoperit țara de rușine cu acțiunile sale din Ucraina. Aceștia au anunțat că sunt la un pas de o decizie istorică, ce va afecta veniturile pe care liderul de la Kremlin le folosește pentru a-și finanța războiul.

Decizia istorică pe care au discutat-o liderii țărilor G7

Forumul internațional al guvernelor numit Grupul celor Șapte (G7), din care fac parte Marea Britanie, Italia, Franța, Germania, SUA, Canada și Japonia, s-au întrunit, duminică, și au discutat despre o decizie istorică ce va reprezenta o sancțiune usturătoare pentru Vladimir Putin.

Mai exact, conform unui anunț pe care l-a făcut Casa Albă în urma întrunirii, G7 s-a angajat să interzică sau să elimine treptat importurile de petrol rusesc. Reprezentanții celor șapte state au stabilit că această renunțare va avea loc „într-o manieră adecvată și rațională”, fără să precizeze alte detalii.

„(Această decizie, n.r.) va da o lovitură arterei principale care irigă economia lui (Vladimir) Putin şi îl va priva de veniturile de care are nevoie pentru a-şi finanţa războiul (împotriva Ucrainei, n.r.)”, a transmis executivul american.

Acest anunț al G7 vine în contextul în care în Occident au apărut disensiuni în privința petrolului și gazelor rusești. SUA, care nu erau un mare consumator al acestora, au oprit deja importul. Însă, membrii UE, mult mai dependenți de Moscova în această privință, au continuat, duminică, să negocieze un embargo asupra petrolului ce este frânat de câteva țări, mai ales de Ungaria.

Tarile G7, lovitura dura pentru Rusia
Vladimir Putin

Liderii din G7, promisiune pentru Volodimir Zelenski

Reuniunea G7 ce a avut loc duminică, printr-o videoconferință, a fost cea de-a treia de la începutul acestui an și a durat puțin peste o oră. La eveniment a participat și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

În cadrul reuniunii, liderii din G7 l-au reasigurat pe președintele Ucrainei de angajamentul lor de a lua noi măsuri ca să ajute Ucraina să-și construiască un viitor liber și democratic și să se apere de viitoare acte de agresiune.

Liderii din forumul internațional G7 au transmis, printr-un comunicat, că acțiunile lui Vladimir Putin din Ucraina „acoperă de rușine” Federația Rusă și „sacrificiile istorice” pe care le-a făcut poporul acestei țări.

SUA, o nouă serie de sancțiuni împotriva Moscovei

Statele Unite ale Americii au anunțat, duminică, o nouă serie de sancţiuni împotriva Rusiei. Mai întâi, SUA vor sancționa televiziunile rusești Pervîi Kanal, Russia-1 şi NTV, controlate direct sau indirect de Kremlin. Mai exact, companiilor americane li se va interzice să le finanţeze prin publicitate sau să le furnizeze echipamente. Apoi, SUA au decis să țintească și companiile.

„(Interzicerea prestării, n.r.) de servicii de audit, management, consultanţă, marketing, a tuturor serviciilor folosite pentru a face să funcţioneze companiile multinaţionale, dar şi potenţial pentru a eluda sancţiunile sau a disimula averi obţinute incorect”, este o altă sancțiune impusă de SUA împotriva Rusiei, conform unui comunicat al Casei Albe.

Casa Albă a precizat că Statele Unite ale Americii și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord au avut strânse legături cu Rusia în ceea ce privește serviciile, mai ales prin „Big Four”, cei patru giganţi mondiali ai auditului şi consultanţei: Deloitte, EY, KPMG şi PwC. Astfel, liderii din G7 au declarat că sunt hotărâți să interzică sau să prevină oferirea de servicii cheie Moscovei, ca să-i consolideze izolarea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...