Țările din Europa care vor să semneze tratatul de pace. Își împart teritoriul disputat

Stan Filon 23.05.2022, 11:58
Țările din Europa care vor să semneze tratatul de pace. Își împart teritoriul disputat

Două țări din Europa aflate în conflict se pare că au ajuns recent la un numitor comun, astfel încât să se reinstaureze pacea. Vorbim despre Armenia și Azerbaidjan, care își dispută de zeci de ani teritoriul Nagorno-Karabah și unde în anul 2020 a izbucnit și un conflict militar. Reprezentanții celor două țări au participat recent la o întrunire care a avut loc la Bruxelles și unde au convenit să facă primii pași spre încheierea unui tratat de pace.

Țările din Europa care vor să semneze acum tratatul de pace

Liderii Armeniei şi Azerbaidjanului au convenit, în timpul unei reuniuni care a avut loc duminică la Bruxelles, „să avanseze discuţiile asupra unui tratat de pace” cu privire la Nagorno-Karabah, regiune unde în 2020 a izbucnit un război, după cum a declarat preşedintele Consiliului European, informează luni AFP. Astfel, Armenia a fost reprezentată de premierul Nikol Paşinian, iar de cealaltă parte s-a aflat preşedintele azer Ilham Aliev. Cei doi au avut o discuţie „sinceră şi productivă” sub medierea UE, la Bruxelles, a anunţat duminică preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

„Liderii au convenit să facă să avanseze discuţiile asupra viitorului tratat de pace care reglementează relaţiile interstatale între Armenia şi Azerbaidjan”, a precizat Michel într-un comunicat.

Tarile din Europa care vor sa semneze un tratat de pace
Tarile din Europa care vor sa semneze un tratat de pace

Tensiuni care durează de 30 de ani

Liderul european a anunțat că negocierile vor începe „în săptămânile următoare”, a precizat preşedintele Consiliului European, adăugând că el a subliniat în faţa celor doi lideri importanţa de a ţine cont de „drepturile şi securitatea populaţiei armene din Karabah”. Va fi, de asemenea, „o reuniune a comisiilor frontaliere” în zilele următoare, ce va aborda problemele privind delimitarea frontierelor şi „cel mai bun mod de a asigura o situaţie stabilă”.

În 2020, în regiunea Nagorno-Karabah, pe care Armenia şi Azerbaidjan şi-o dispută de treizeci de ani, a izbucnit un război care a ținut șase săptămâni și în care și-au pierdut viața 6500 de oameni. S-a ajuns într-un final la un armistițiu negociar de Rusia. În cadrul acestui acord, Armenia a cedat bucăţi întregi din teritoriile pe care le controla după un prim război victorios la începutul anilor 1990 şi o forţă de pace rusă de 2.000 de persoane a fost desfăşurată în Nagorno-Karabah.

Acordul de încetare a focului, considerat de Armenia umilitor, a declanşat săptămâni de manifestaţii anti-guvernamentale, făcându-l pe Paşinian să convoace alegeri legislative anticipate care au fost câştigate în septembrie de partidul său Contract Civil. Manifestațiile nu s-au oprit, ci au continuat chiar și n luna mai. Protestatarii cer acum demisia lui Pașinian.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...