Țările care au executat cei mai mulți oameni în 2019. În unele state raportarea e strict secretă

Luiza Moldovan 22.04.2020, 19:42
Țările care au executat cei mai mulți oameni în 2019. În unele state raportarea e strict secretă

Țările care au executat cei mai mulți oameni în 2019. În unele state raportarea e strict secretă, iar Organizația Amnesty International se teme că cifrele estimate sunt, de fapt, mult mai mari.

Țările care au executat cei mai mulți oameni în 2019. În unele state raportarea e strict secretă

184 de oameni au fost executați anul trecut în Arabia Saudită. Este cel mai mare număr înregistrat de Organizația Amnesty International, în toată istoria sa, în această țară. Potrivit unui raport dat publicității, Arabia Saudită are un număr-record de execuții, dar, totuși, China deține recordul absolut.

E un record trecut la secrete de stat. Între timp, Irakul și-a dublat numărul de execuții, dar nu ajunge din urmă Iranul, care ocupă locul al doilea la pedepsele cu moartea. Nici Iranul nu-și face publice cifrele execuțiilor. În ciuda anvergurii lor, aceste cifre sunt în scădere, pentru al patrulea an consecutiv. Nu e o scădere dramatică, dar e, totuși, o scădere și se încadrează pe un tren mondial descendent al condamnărilor capitale.

În 2018 erau executate, în această regiune, 690 de persoane, iar anul trecut au fost executate 657 – cea mai mică cifră înregistrată vreodată de Amnesty International.

Clare Algar, senior director al acestei organizații internaționale care luptă pentru drepturile omului, declara:

„Pedeapsa cu moartea este o pedeapsă aberantă și inumană. Nu există nicio dovadă credibilă că aceasta ar conduce la un declin al criminalității mai mare decât privarea de libertate. Majoritatea țărilor au recunoscut asta și e încurajator să vezi că numărul condamnărilor capitale e în scădere”.

În top 5 al țărilor care încă își exersează acest grotesc obicei sunt: China (se estimează 1000 de pedepse capitale), Iran (cel puțin 251), Arabia Saudită (184), Irak (cel puțin 100) și Egipt (cel puțin 32).

Amnesty International e o mișcare non-guvernamentală, alcătuită din 7 milioane de membri, care luptă pentru drepturile omului
Amnesty International e o mișcare non-guvernamentală, alcătuită din 7 milioane de membri, care luptă pentru drepturile omului

Arabia Saudită nu se dă în lături de la a executa cetățeni străini

Alte țări în care pedeapsa capitală mai e validă sunt Coreea de Nord și Vietnam, care continuă să-și ascundă cifrele restricționând accesul la aceste informații.

Este semnificativ faptul că 20 de țări practică pedeapsa capitală, iar Arabia Saudită, Iran, Sudanul de Sud și Yemen au și ele, un număr substanțial de pedepse capitale executate anul trecut.

Din cei 184 de oameni executați de Arabia Saudită, șase erau femei, iar 178 – bărbați, iar aceste cifre sunt valabile doar pentru 2019. Dintre bărbați, jumătate erau cetățeni străini. Majoritatea execuțiilor au avut drept motiv ofense legate de droguri și crime.

Execuția capitală – o armă politică

Amnesty International a investigat, de asemenea, creșterea  folosirii execuțiilor ca pe o armă politică împotriva dizidenților din minoritatea musulmană Shi’a a Arabiei Saudite. Pe 23 aprilie 2019, 37 de persoane (dintre care 32 de bărbați aparținând minorității Shi’a) au fost condamnați pentru terorism, după ce au fost judecați pe baza unor mărturisiri făcute sub tortură.

Unul dintre cei executați pe 23 aprilie anul trecut a fost Hussein al-Mossalem. Acesta a suferit mai multe răni provocate în închisoare – nas rupt, claviculă ruptă, picior rupt, bătut cu baston electric și alte forme de tortură. Mossalem fusese adus înaintea Curții Specializate în Criminalitate a Arabiei Saudite, care luase ființă în 2008 pentru a-i judeca pe indivizii acuzați de terorism, dar această entitate este, în fapt, folosită să suprime dizidența.

E posibil ca cifrele ținute sub lacăt să fie cu mult mai mari

În Irak, 52 de persoane au fost executate în 2018, iar în 2019 numărul a ajuns la 100, mai ales din cauză că pedeapsa capitală se folosește împotriva indivizilor-membri ai grupării armate ce se autointitulează „Stat Islamic”.

În Sudanul de Sud, autoritățile au executat cel puțin 11 persoane anul trecut. Este cel mai mare număr înregistrat de la declararea independenței din 2011. Yemen a executat cel puțin 7 persoane în 2019, comparativ cu cel puțin 4, în 2018. Republica Bahrain a ucis trei persoane într-un an, după o pauză de un, în care nu a avut nicio pedeapsă capitală.

Multe țări nu livrează informații despre aceste execuții. După cum spuneam, Iranul este a doua țară, după China, la numărul execuțiilor, cu 251 de persoane condamnate în 2019, față de 253 – în 2018 – patru dintre acestea nu ajunseseră la 18 ani la momentul execuției. Organizația Amnesty International înaintează și ideea că e posibil ca cifrele ținute atât de bine la sertar de aceste țări să fie cu mult mai mari.

Urmăriți Impact.ro și pe