Țările care ar putea fi noile ținte ale Vladimir Putin: „Va ataca state NATO”

Beatrice Dumitru, Mihai Ianoși 25.02.2023, 00:00
Țările care ar putea fi noile ținte ale Vladimir Putin: „Va ataca state NATO”

La un an de când Vladimir Putin a trimis trupele în Ucraina, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a avertizat că Rusia va încerca să destabilizeze Republica Moldova și nu numai. Acesta  a mai spus că încercările Moscovei ar trebui oprite cu „mai multe arme” și „mai multe sancțiuni”.

„Este posibil ca Rusia să invadeze alte state”

Rusia a acuzat Ucraina că vrea să provoace tensiuni în Republica Moldova, atacând Transnistria, regiune separatistă pe care Kremlinul o consideră parte a Federației Ruse. „Forțele armate ale Rusiei vor răspunde la iminentele provocări ale părții ucrainene într-o manieră adecvată”, a amenințat Moscova.

După aceste declarații, Volodimir Zelenski a afirmat la o conferință de presă cu jurnaliști din toată lumea, la un an de la începutul războiului, că guvernul său respectă integritatea teritorială a Moldovei și că Transnistria, o bucată de pământ unde se află așa-zisele forțe ruse de menținere a păcii pentru a sprijini separatiștii pro-Moscova, este inclusă în acel teritoriu de drept al Chișinăului.

Țările care ar putea fi noile ținte ale Vladimir Putin: “Va ataca state NATO”
Volodimir Zelenski, avertisment pentru țările NATO.

Mai mult, liderul de la Kiev a avertizat că Vladimir Putin caută „un succes” acolo unde există „țări slabe” și că ar putea ataca și state NATO având în vedere impasul militar în care se află în Ucraina și „dacă SUA abandonează Kievul în război”.

Din păcate, da. Cred că este posibil să invadeze alte state și s-ar putea întâmpla. Rusia va ataca state NATO, dacă SUA abandonează Ucraina în război”, a avertizat liderul de la Kiev, citat de CNN.

„Vladimir Putin poate merge în căutarea succesului acolo unde există puncte slabe”

Volodimir Zelenski a mai afirmat că Rusia duce „un război hibrid și un război al informațiilor” în Moldova.

Vladimir Putin trebuie să arate succese și victorii. Dar nu va exista nicio victorie pe câmpul de luptă din Ucraina. Prin urmare, poate merge în căutarea succesului acolo unde există puncte slabe. Cred că este important să oprim aceste încercări cu mai multe arme, mai multe sancțiuni, pașii corespunzători”, a spus Volodimir Zelenski.

Oficialii din Moldova și din mai multe guverne occidentale și-au exprimat îngrijorarea în ultimele săptămâni că Moscova folosește aceeași pași pe care i-a folosit ca pretext pentru invadarea Georgiei și Ucrainei. Pe de altă parte, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avertizat despre un presupus complot rusesc de destabilizare a guvernului său, iar secretarul de stat al SUA Antony Blinken și-a exprimat „îngrijorarea profundă” cu privire la perspectiva ca Rusia să se amestece în micuța țară.

 

 

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...