UPDATE Tăriceanu și-a dat demisia din fruntea Senatului: cine va fi al doilea om în stat

Alexandru Ioanid 02.09.2019, 14:49
UPDATE Tăriceanu și-a dat demisia din fruntea Senatului: cine va fi al doilea om în stat

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, și-a dat demisia din funcția de președinte al Senatului. Era o mutare normală după ieșirea partidului său de la guvernare, dar ce e interesant de abia acum începe. Funcția de președinte al Senatului este similară cu a doua poziție în stat, imediat după cea de președinte.

ACTUALIZARE: PSD a făcut o mutare surpriză și a decis să-l susțină pe Teodor Meleșcanu la șefia Senatului. Adică un parlamentar de la ALDE.

„Am înţeles că astăzi în acest moment în cadrul grupului senatorial PSD s-a adoptat decizia de a-mi susţine candidatura”
Teodor Meleșcanu, fost ministru de Externe

De cealaltă parte, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, s-a arătat surprins de această mutare și a spus că Meleșcanu nu s-a consultat cu partidul în acest sens.


Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, și-a dat demisia din funcția de președinte al Senatului. E poziție pe care o pierde ca urmare a plecării ALDE de la guvernare.

Odată cu demisia lui Tăriceanu, va fi interesant de văzut cine îi va lua locul. PSD și-ar dori, în mod evident, funcția. Dar zilele social-democraților la guvernare sunt numărate, iar partidul condus de Viorica Dăncilă nu mai are majoritate în Parlament.

O funcție la vârful Senatului și-ar dori chiar și liberalii. Indiferent de cum se vor așeza lucrurile în Parlament în următoarea perioadă, totul poate fi redesenat de rezultatul moțiunii de cenzură.

Dacă Guvernul pică, atunci totul se schimbă complet.

Cine se bate să-i ia locul lui Tăriceanu la șefia Senatului

Călin Popescu Tăriceanu și-a depus demisia la Biroul Permanent al Senatului și ceea ce urmează reprezintă un simplu pas procedural și anume citirea acesteia în plen.

Atât PNL, cât și PSD și-ar dori a doua funcție în stat.

Din partea social-democraților, există doritori precum Ecaterina Andronescu, Nicolae Moga (plecat din funcția de ministru de Interne după cazul Caracal, la doar câteva zile după ce fusese numit), Titus Corlățean sau Robert Cazanciuc.

De cealaltă parte, PNL atacă funcția cu Alina Gorghiu, cea care ar fi cotată cu cele mai mare șanse. Ea ar putea fi susținută de toate partidele din opoziție, dar unele formațiuni, precum USR, pun și condiții. USR ar vrea obținerea unor posturi de vicepreședinte în schimbul susținerii Alinei Gorghiu.

Președintele Senatului se alege cu majoritatea voturilor senatorilor. Votul este secret, cu buletine. Dacă niciun candidat nu ia mai mult de jumătate din voturi – 50% plus 1 – atunci se organizează un al doilea tur și câștigă candidatul cu cele mai multe voturi.

PSD nu-și poate impune omul de unul singur pentru că are doar 68 de voturi, iar majoritatea e de 69.

Urmăriți Impact.ro și pe