Ţara pe care Putin ar putea să o atace ca să distrugă NATO. Planul liderului de la Kremlin, dezvăluit

Badea Violeta 24.06.2022, 08:43
Ţara pe care Putin ar putea să o atace ca să distrugă NATO. Planul liderului de la Kremlin, dezvăluit

În timp ce SUA monitorizează reacția Moscovei la sancțiunile economice impuse de Occident, Vladimir Putin își face noi planuri. În curând, liderul de la Kremlin ar putea ataca o țară situată în nordul Europei de-a lungul țărmului sud-estic al Mării Baltice. Prin această mişcare, președintele Rusiei ar putea să distrugă NATO.

Ce țară ar putea ataca Vladimir Putin

Lovitura de grație pentru NATO. În cazul în care Vladimir Putin ar ataca acest teritoriu, alianța politico-militară s-ar prăbuși. Viitoarea țintă a președintelui rus ar putea fi Lituania.

Bombardând această țară, liderul de la Kremlin ar putea prelua controlul asupra coridorului Suwalki. Această bucată de pământ ar deschide calea către Kaliningrad. Această mișcare ar putea duce la prăbușirea NATO.

Coridorul Suwalki, care în prezent găzduiește mii de soldați ruși și în curând va găzdui forțe rusești staționate permanent, inclusiv avioane de luptă avansate și arme nucleare, reprezintă singura cale de a ajunge pe șosea sau pe calea ferată din Polonia și Europa Centrală în statele baltice.

O încercare de-a lui Putin de a prelua controlul asupra coridorului poate părea exagerată, deoarece ar implica în mod explicit un atac pe teritoriul NATO, declanșând un răspuns militar american.

Cu toate acestea, dacă invazia Moscovei în Ucraina are vreo lecție de oferit în acest moment, aceasta este că oficialii americani și aliați trebuie să se pregătească acum pentru cele mai grave scenarii, concentrându-se pe capacitățile militare rusești reale din regiune, mai degrabă decât pe intențiile anunțate de Kremlin, pe estimările analizate ale logicii strategice a Rusiei sau pe evaluările serviciilor de informații cu privire la perspectivele președintelui rus. Astfel, un atac asupra unei țări membre a Alianței Nord-Atlantice nu mai poate fi exclus.

Vladimir Putin a laudat soldatii din Ucraina. Anuntul liderului de la Kremlin legat de armata sa
Vladimir Putin

Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar ataca Lituania

Dacă Rusia ar ataca Lituania, NATO ar pune în aplicare articolul al cincilea. Totuși, acest lucru este posibil doar cu sprijinul tuturor membrilor alianței.

„Putin știe că există țări, precum Germania sau Ungaria, eventual Franța, care nu vor un război direct cu Rusia. Ei înțeleg că nu sunt pregătiți pentru asta”, a spus expertul militar, Mikhail Samus, potrivit Unian.

Mai mult, specialistul a explicat că, încă din anul 2017, exercițiile militare ale Rusiei și ale aliatului Belarus vizează o posibilă capturare a coridorului Suwalki, chiar dacă scenariile de luptă nu fac referire în mod explicit la Lituania.

„În timpul acestor exerciții, acest coridor Suwalki a fost capturat în câteva ore. Și, desigur, fie Lituania, fie doar Polonia poate răspunde în mod specific în aceste ore. Ca organizație NATO… Este nevoie de câteva zile, dacă nu săptămâni”, a declarat expertul.

Se repetă scenariul din Crimeea?

Mikhail Samus a spust că situația din Crimeea s-ar putea repeta. Totul pentru a captura o parte din Lituania, fără să se declanșeze un război direct.

„Nu există linii de apărare, nu există apărare pregătită, sunt drumuri obișnuite, așezări obișnuite, de fapt nu există granițe din cauza faptului că acestea sunt țările Uniunii Europene, țările NATO.

Prin urmare, Rusia poate profita de asta. Ei (rușii – n. red.) intră pe acest coridor și nu încep să tragă. Așa cum a fost în Crimeea: suntem oameni politicoși, vrem doar să asigurăm trecerea trenurilor și camioanelor noastre, nu facem nimic”, a explicat expertul militar.

În această situație, țărilor membre NATO le va fi aproape imposibil să invoce articolul 5, deoarece nu există ostilități. Prin urmare, acest lucru va implica o decizie a Alianței de a deschide focul împotriva ocupanților pentru a proteja Lituania sau nu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...